ΚΟΣΜΟΣ

Καμία επίσημη αντίδραση για τα σχόλια του Χέλμουτ Κολ εις βάρος της Μέρκελ

Καμία επίσημη αντίδραση για τα σχόλια του Χέλμουτ Κολ εις βάρος της Μέρκελ

Το παραμικρό σχόλιο δεν έκανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τις απόψεις του πρώην καγκελάριου Χέλμουτ Κολ για την Άνγκελα Μέρκελ, όπως καταγράφονται στα αποσπάσματα βιβλίου του δημοσιογράφου και πρώην βιογράφου του, Χέριμπερτ Σβαν και του Τίλμαν Γενς, που προδημοσιεύονται στο περιοδικό Der Spiegel.

Το βιβλίο, με τίτλο «Παρακαταθήκη: Τα πρακτικά του Κολ», βασίζεται στο περιεχόμενο 600 ωρών συζητήσεων του συγγραφέα με τον πρώην Καγκελάριο την περίοδο 2001-2002, λίγο μετά την αυτοκτονία της πρώτης συζύγου του και πρόκειται να παρουσιαστεί επίσημα μεθαύριο στην Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, παρά τη θέληση του ίδιου του κ. Κολ, ο οποίος προσπαθεί να εμποδίσει δικαστικά την κυκλοφορία του. Ο εκδοτικός οίκος Heyne πάντως, ανακοίνωσε ότι προχωρά κανονικά στη διανομή του βιβλίου, καθώς δεν έχει λάβει κάποια σχετική ειδοποίηση.

Στο βιβλίο, ο Χέλμουτ Κολ επιφυλάσσει, μεταξύ άλλων, μάλλον περιφρονητικά σχόλια τόσο για το «κοριτσάκι», όπως συνήθιζε να αποκαλεί την κυρία Μέρκελ, της οποίας υπήρξε πολιτικός μέντορας, όσο και για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά και πολλούς από τους παλιούς του «συντρόφους» στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση, τους οποίους κατηγορεί ακόμη και για προδοσία στο πρόσωπό του, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο με τις ανώνυμες δωρεές προς την CDU.

Η κυρία Μέρκελ, σύμφωνα με τον κ. Κολ, «δεν γνώριζε πώς να φάει σωστά χρησιμοποιώντας σωστά μαχαίρι και πιρούνι» και στα επίσημα γεύματα χρειάστηκε πολλές φορές να την «ανακαλέσει στην τάξη». Για την περίοδο που η σημερινή Καγκελάριος ήταν αρχηγός της αντιπολίτευσης, ο Χέλμουτ Κολ εκτιμά ότι, ειδικά στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής ήταν «ανίδεη», ενώ ο επικεφαλής της ΚΟ της CDU Φρίντριχ Μερτς «πολιτικό νήπιο».

Σύμφωνα με το Spiegel, από τα πρακτικά των συνομιλιών επιβεβαιώνεται ότι ο πρώην Καγκελάριος είναι μνησίκακος, αλλά και ότι θεωρεί ότι η προσφορά του δεν έχει αναγνωριστεί όσο θα έπρεπε. «Όταν η συζήτηση φθάνει στην κυρία Μέρκελ, με κόπο συγκρατεί την οργή του», αναφέρει ο συντάκτης και προσθέτει ότι στα μάτια του κ. Κολ, η κυρία Μέρκελ είναι μια γυναίκα την οποία έπρεπε πρώτα να την «ψαρέψει» από την θάλασσα της νέας γενιάς πολιτικών και η οποία μετά, για το «ευχαριστώ», απομακρύνθηκε από κοντά του, «τις σκοτεινές μέρες της υπόθεσης των δωρεών» στο κόμμα.

Ειδικά για τον πρώην ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος υπήρξε ένας από αυτούς που πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια απομάκρυνσής του από την ηγεσία της CDU, ο κ. Κολ επιφυλάσσει ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς: «Αυτός είναι πολύ μεγάλος προδότης. Επίσης είναι και μηδενικό. Πρόβλημά του!», λέει, ενώ για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον οποίο, όπως επισημαίνει, στήριξε προκειμένου να τον διαδεχθεί στην ηγεσία της CDU, επειδή τον θεωρούσε ικανό και σεβόταν ιδιαίτερα τον τρόπο που είχε διαχειριστεί την αναπηρία του, ο πρώην Καγκελάριος αναφέρει: «Είτε από ανικανότητα είτε επίτηδες, στην υπόθεση των δωρεών κάλεσε όλους τους εχθρούς μου στην εκστρατεία καταστροφής μου και αυτή η υπόθεση παρέσυρε μετά και τον ίδιο».

Ιδιαίτερη εκτίμηση δεν τρέφει ο πρώην Καγκελάριος ούτε για τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. «Η παρακαταθήκη του Γκορμπατσόφ είναι ότι σήμανε τη λήξη για τον κομμουνισμό, εν μέρει και άθελά του, αλλά είναι γεγονός ότι τον αποτελείωσε. Χωρίς αιματοχυσία. Πέρα από αυτό καταβάλλω προσπάθεια να σκεφτώ κάτι άλλο σημαντικό σε ό,τι αφορά την παρακαταθήκη του», αναφέρει ο κ. Κολ, σύμφωνα με το βιβλίο των Σβαν και Γενς, καθώς θεωρεί ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης είχε περισσότερο να κάνει με την κακή οικονομική κατάσταση της χώρας παρά με την αποφασιστικότητα του Γκορμπατσόφ για μεταρρυθμίσεις.

«Ο Γκορμπατσόφ κοίταξε τα βιβλία και υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ότι το παιχνίδι είχε τελειώσει και ότι δεν μπορούσε πια να συνεφέρει το καθεστώς. Είναι εντελώς λάθος να πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά το Άγιο Πνεύμα εμφανίστηκε πάνω από τις πλατείες στην Λειψία και άλλαξε τον κόσμο», σχολιάζει ο κ. Κολ, αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις του 1989 κατά του καθεστώτος της Ανατολικής Γερμανίας.

Η τύχη του βιβλίου για τα πρακτικά από τις συζητήσεις με τον Χέλμουτ Κολ θα κριθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο, καθώς πριν από λίγους μήνες ο πρώην Καγκελάριος δικαιώθηκε αρχικά στο αίτημά του να απαγορευθεί η χρήση των συνεντεύξεων και να του επιστραφεί το ηχογραφημένο υλικό. Οι συγγραφείς ωστόσο έχουν υποβάλει έφεση—και στο μεταξύ το βιβλίο είναι έτοιμο. Το περιεχόμενό του επρόκειτο αρχικά να αποτελέσει τη βάση για τον τέταρτο τόμο από τα απομνημονεύματα του κ. Κολ. Οι τρεις πρώτοι τόμοι εκδόθηκαν από το 2004 ως το 2007, αλλά κατόπιν ο κ. Κολ άλλαξε γνώμη. Ο κ. Σβαν υποστηρίζει ότι απολύθηκε όταν διαμαρτυρήθηκε για τις παρεμβάσεις της δεύτερης συζύγου του Χριστιανοδημοκράτη πολιτικού Μάικε Ρίχτερ στην εργασία του, ενώ δικαιολογεί την άρνησή του να επιστρέψει τις κασέτες λέγοντας ότι πρόκειται για υλικό «δημοσίου συμφέροντος» και θα έπρεπε να παραδοθεί σε κάποιο πολιτικό ίδρυμα.

Απαντώντας πάντως σε ερώτημα σχετικά με το εάν σχεδιάζεται το ενδεχόμενο δημιουργίας Ιδρύματος «Χέλμουτ Κολ», ο Στέφεν Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι συνήθως τέτοια ιδρύματα δημιουργούνται μετά τον θάνατο του πολιτικού.