Ψάκι: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Ψάκι: Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ για «να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του», όπως είπε.

Κατά τη ενημέρωση των δημοσιογράφων και απαντώντας σε επανειλημμένα ερωτήματα για τις «τουρκικές παραβιάσεις» της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και για τη δήλωση του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ότι «είναι συνέχεια της εισβολής του 1974 η πράξη του Μπαρμπαρός», η κ. Ψάκι επανέλαβε ότι «αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά τη διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και αέριο, όπως και όλοι οι άλλοι φυσικοί πόροι, θα πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ των κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Είναι σημαντικό να αποφεύγονται ενέργειες που πιθανόν να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή».

Στην ερώτηση αν το αίτημα για αποφυγή εντάσεων απευθύνεται προς την Τουρκία ή την Κύπρο, η κ. Ψάκι ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να το διαβιβάζουμε ευρέως και πιστεύουμε πως έτσι πρέπει τα πράγματα να προχωρήσουν».

Σε άλλη ερώτηση αν Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, έχουν συνομιλήσει με Τούρκους και αν τους έχουν ζητήσει να σταματήσουν τις «προκλητικές δηλώσεις» τους, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε: «Παραμένουμε ενεργοποιημένοι σε ανώτερο επίπεδο με τις κυβερνήσεις. Επίσης, υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του ΟΗΕ να φέρει πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα μέρη και βρισκόμαστε σε στενή επαφή μαζί του».

Διαβάστε ακόμα:

Σύγκληση συμβουλίου αρχηγών για την Κύπρο ζητά ο Απόστολος Κακλαμάνης