ΚΟΣΜΟΣ

Πάτησε… Ευρώπη ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών!

Πάτησε… Ευρώπη ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών!

Ένα «εξαιρετικά παθογόνο» στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών σε φάρμα πουλερικών της κεντρικής Ολλανδίας, εντόπισαν οι ολλανδικές Αρχές, επιβάλλοντας προσωρινή απαγόρευση σε όλες τις μεταφορές από και προς τα πτηνοτροφεία της χώρας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει μάλιστα ότι το στέλεχος αυτό του ιού είναι μοιραίο για τα πτηνά, αλλά και ικανό να μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν αργά χθες (15/11) το βράδυ ότι αφού θανάτωσαν 15.000 πουλερικά, ύστερα από τον εντοπισμό του ιού σε φάρμα πουλερικών στο χωριό Χέκεντορπ, επέβαλαν καραντίνα σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου.

Και μπορεί να μην έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με το στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε, αλλά προηγούμενες ανάλογες επιδημίες στην Ευρώπη και στην Ασία αποδείχτηκαν εξαιρετικά μεταδοτικές ακόμα και στον άνθρωπο.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι πραγματοποιούν ελέγχους σε δύο ακόμη φάρμες πουλερικών σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από τη συγκεκριμένη φάρμα, ενώ η απαγόρευση της μεταφοράς πουλερικών ισχύει για 21 μέρες, περιλαμβάνοντας ακόμη αβγά, κοπριά και χρησιμοποιημένα άχυρα.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι περίπου 10.000 πουλερικά θανατώθηκαν τον Μάρτιο, έπειτα από τον εντοπισμό της γρίπης των πτηνών στην επαρχία Γκέλντερλαντ στα ανατολικά.

Στις αρχές του μήνα, η Γερμανία κατέγραψε επίσης κρούσματα του εξαιρετικά παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών H5N8, που είχε πλήξει την Ασία, αλλά δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στην Ευρώπη, ενώ το Σεπτέμβριο, η Ρωσία κατέγραψε τα πρώτα κρούσματα την τελευταία διετία του εξαιρετικά παθογόνου H5N1.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων