ΚΟΣΜΟΣ

Λήξη συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών στη Βρετανία

Λήξη συναγερμού για τη γρίπη των πτηνών στη Βρετανία

Δεν οφείλεται τελικά στο θανατηφόρο στέλεχος της γρίπης H5N1 το κρούσμα γρίπης των πτηνών που εντοπίσθηκε σε αγρόκτημα της βόρειας Αγγλίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, την ίδια ώρα που οι αρμόδιες Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τη σφαγή χιλιάδων πουλερικών.

Ο επικεφαλής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Βρετανίας Νάιτζελ Γκίμπενς δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι, αν και το στέλεχος της γρίπης των πτηνών στη βόρεια Αγγλία προκαλεί σοβαρή ασθένεια στα πουλερικά, δεν συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. «Θα χρειασθεί μέρες για να ταυτοποιηθεί το ακριβές στέλεχος του ιού», σημείωσε.

Η Υπηρεσία Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων της Βρετανίας έχει ορίσει πάντως ζώνη απαγόρευσης γύρω από το αγρόκτημα του Γιορκσάιρ ξεκινώντας τη μαζική σφαγή των πουλερικών ώστε να προληφθεί η μετάδοση της νόσου.

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή (16/11) οι αρμόδιες ολλανδικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησε η σφαγή 150.000 πουλερικών στο αγρόκτημα όπου εντόπισαν κρούσματα γρίπης των πτηνών του στελέχους H5N8, ο οποίος πάντως δεν έχει προσβάλλει ποτέ τον άνθρωπο.

Σχετικές ειδήσεις