ΚΟΣΜΟΣ

Σίδνεϊ: Ο αιματηρός απολογισμός της ομηρίας στο καφέ

Σίδνεϊ: Ο αιματηρός απολογισμός της ομηρίας στο καφέ

Αιματηροί τίτλοι τέλους έπεσαν στο θρίλερ της ομηρίας στο Σίδνεϊ, με την έφοδο των κομάντο της αστυνομίας στο κεντρικό καφέ Lindt, όπου ένας ένοπλος 50χρονος Ιρανός κρατούσε επί 16 ώρες ομήρους εργαζόμενους και πελάτες.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε σε ενημέρωση του Τύπου πως δύο όμηροι και ο δράστης είναι νεκροί, αναφέροντας ότι η απόφαση για επέμβαση ήλθε έπειτα από πυροβολισμούς εντός του καφέ.

Συγκεκριμένα ένας 34χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, έχοντας δεχθεί πυροβολισμό. Άλλες δύο γυναίκες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με τραύματα που δεν συνιστούν απειλή για τη ζωή τους, ενώ νοσηλεύεται επίσης άλλη μία γυναίκα με τραύμα από σφαίρα στο ώμο. Τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός από σκάγια.

Όσον αφορά το δράστη, τον 50χρονο ιμάμη πρόσφυγα, Μαν Χαρόν Μονίς, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από ένοπλη αντιπαράθεση με τους αστυνομικούς στο καφέ.

 79751885 79751705

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέσα στο καφέ Lindt, στο κέντρο του Σίδνεϊ υπήρχαν συνολικά 17 όμηροι.

Ερωτηθείς εάν οι όμηροι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας ή του δράστη, ο διευθυντής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας Άντριου Σκίπιον απάντησε: «Λέω και πάλι εξαιτίας πυροβολισμών εντός του χώρου η αστυνομία επενέβη. Σε αυτό το στάδιο, όπως υπογράμμισα, είχαμε αριθμό τραυματιών και αυτό αντιμετωπίζεται ως σκέλος της σοβαρότητας της κατάστασης».

Το χρονικό της ομηρίας

Όλα ξεκίνησαν όταν νωρίς το πρωί (τοπική ώρα) οι αρχές του Σίδνεϊ εκκένωσαν το παγκοσμίου φήμης κτίριο της Όπερας, αφού εντοπίστηκε ένα ύποπτο πακέτο.

Λίγο μετά, στις 9.40 το πρωί, ένας ένοπλος εισέβαλε σε καφετέρια στο κέντρο της πόλης, αναγκάζοντας τρεις ομήρους να κρατήσουν μια μαύρη σημαία με εν μέρει ορατή μια αραβική επιγραφή. Επρόκειτο για τη σαχάντα, τη μουσουλμανική ομολογία της πίστης: «Δεν υπάρχει Θεός παρά μόνο ο Αλλάχ και ο Μωάμεθ είναι ο Προφήτης Του», έγραφε η σημαία.

 79751880 79751764

Όπως μετέδωσε το BBC, ο ένοπλος απηύθυνε αριθμό αιτημάτων προς τις Αρχές, ενώ - σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο «Κανάλι 10», το οποίο εξήγησε πως μίλησε «απ' ευθείας» με δύο ομήρους - ο δράστης ζήτησε μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι τέσσερις βόμβες έχουν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Επιβεβαιώνουν δύο απαιτήσεις του δράστη», ανέφερε το δίκτυο στο λογαριασμό του στο Twitter. «Θέλει να του φέρουν στο καφέ τη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Η δεύτερη απαίτησή του είναι να μιλήσει στον πρωθυπουργό».

Σε δηλώσεις, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Άμποτ, ο οποίος λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης παρέμεινε στην Καμπέρα, ανέφερε: «Είναι ένα πολύ ανησυχητικό περιστατικό», τονίζοντας παράλληλα ότι είναι εξαιρετικά σοκαριστικό το γεγονός ότι ένας ένοπλος άνδρας κρατά ομήρους αθώους ανθρώπους, επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα.

Την ίδια ώρα, το κέντρο του Σίδνεϊ παρέλυσε, πολλά δημόσια κτίρια όπως η Όπερα και η Βιβλιοθήκη εκκενώθηκαν, ενώ γύρω από το καφέ, όπου κρατούνταν οι όμηροι, βρίσκονταν πυροσβεστικά, οχήματα πρώτων βοηθειών και πολυάριθμοι ένοπλοι αστυνομικοί.

Τις ώρες που προηγήθηκαν της αστυνομικής επιχείρησης, αρκετοί όμηροι κατάφεραν να διαφύγουν, ανάμεσά τους και ένας ομογενής.

 79751887 79751760

Η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, έπειτα από 16 ώρες ομηρίας, μετά τη διαφυγή ομήρων από την έξοδο κινδύνου του Lindt Cafe, το οποίο βρίσκεται στην Μάρτιν Πλέις, πεζοδρομημένη πλατεία στην καρδιά του Σίδνεϊ.

Πάνοπλοι κομάντο εισέβαλαν στο κτίριο γύρω στις 02:30 τα ξημερώματα της Τρίτης, 16/12/2014 (τοπική ώρα) εν μέσω καταιγισμού πυρών και εκρήξεων από χειροβομβίδες. Άνδρες των ειδικών δυνάμεων μπήκαν από πλαϊνή πόρτα στο καφέ, ενώ την ίδια ώρα πολλοί από τους ομήρους έβγαιναν τρέχοντας από το κτίριο με τα χέρια ψηλά.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η ομηρία έλαβε τέλος με ανάρτησή της στο Twitter λίγο πριν από τις 3 τα ξημερώματα (18:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά την επιχείρηση της αστυνομίας, ειδικό ρομπότ για την εξουδετέρωση βομβών εισήλθε στο κτίριο ενώ διασώστες και αστυνομικοί μπαινόβγαιναν την ίδια ώρα στο καφέ, προφανώς αναζητώντας τυχόν εγκλωβισμένους ομήρους.

Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση της αστυνομίας ήρθε λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ονόματος του δράστη.

Στην Αυστραλία αρκετός κόσμος εναποθέτει στεφάνια κοντά στο σημείο του μακελειού, ως φόρο τιμής για τα δυο θύματα.

 79751918 79751894

Η ταυτότητα του δράστη

Ο 50χρονος Ιρανός που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ιεροκήρυκας» ήταν γνωστό πρόσωπο στις Αρχές και είχε ιστορικό ψυχικής αστάθειας, όπως δήλωσε ο ίδιος ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ. Ονομάζεται Μαν Χαρόν Μονίς, είχε φτάσει στην Αυστραλία το 1996 και είχε λάβει πολιτικό ασύλο.

Όπως ακόμα έγινε γνωστό ο άνδρας αντιμετώπιζε δεκάδες κατηγορίες για σεξουαλικές επιθέσεις κατά γυναικών, αλλά και για συνέργεια στο φόνο της πρώην συζύγου του. Είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση εν όψει εκδίκασης των υποθέσεων.

Ο Μονίς είχε στείλει επίσης προσβλητικές επιστολές στις οικογένειες αυστραλών στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό μεταξύ του 2007 και του 2009. Ζούσε στα προάστια του Σίδνεϊ και ήταν «ριζοσπάστης ισλαμιστής», κατά τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης.

Από τα αυστραλιανά Μέσα Ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι ανάμεσα στις απαιτήσεις που έκανε στην αστυνομία ήταν και να του δοθεί μια σημαία της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Τα κίνητρά του ωστόσο παραμένουν ακόμα άγνωστα.

Σε δικτυακό τόπο, η λειτουργία του οποίου έχει πλέον ανασταλεί, ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως σιίτη μουσουλμάνο που ασπάστηκε το σουνιτικό Ισλάμ. Εκτιμάται από αμερικανικές πηγές ότι έδρασε μόνος και η ομηρία δεν φαίνεται να εντάσσεται σε ευρύτερο τρομοκρατικό σχέδιο, αν και επισήμως καμία εκδοχή δεν έχει αποκλειστεί.

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Τσοποτός.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο Τwitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις