ΚΟΣΜΟΣ

Τυνησια: Ο Εσέμπσι νικητής των επεισοδιακών εκλογών

Τυνησια: Ο Εσέμπσι νικητής των επεισοδιακών εκλογών

Ο πρώην πρωθυπουργός Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι ήταν ο νικητής στις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Τυνησία, καθώς συγκέντρωσε ποσοστό 55,68%, έναντι 44,32% του αντιπάλου του, του απερχόμενου προέδρου, Μονσέφ Μαρζούκι.

Ο 88χρονος Καΐντ Εσέμπσι έλαβε περισσότερες από 1,7 εκατομμύρια ψήφους στον δεύτερο γύρο, έναντι 1,3 εκ. ψήφων που συγκέντρωσε ο Μαρζούκι.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 60,1% των εγγεγραμμένων. Το στρατόπεδο του Καΐντ Εσέμπσι είχε ανακοινώσει τη νίκη του πρώην πρωθυπουργού λίγα μόλις λεπτά αφότου έκλεισαν οι κάλπες, την Κυριακή, κάτι όμως που αμφισβητήθηκε από τον Μαρζούκι ο οποίος έκανε λόγο για "πολύ μικρή διαφορά" μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Η προεκλογική εκστρατεία διεξήχθη σε τεταμένο κλίμα καθώς οι δύο άνδρες δεν έκρυψαν την αντιπάθειά τους ο ένας για τον άλλο.

Ο Μαρζούκι χαρακτήρισε μάλιστα τον Καΐντ Εσέμπσι "εκπρόσωπο της έκπτωτης δικτατορίας" ενώ ο τελευταίος κατήγγειλε τις παραχωρήσεις του απερχόμενου προέδρου προς τους ισλαμιστές, ακόμη και προς τους τζιχαντιστές.

Το κόμμα του Εσέμπσι, το Νιντάα Τουνές, είχε κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου, γεγονός που σημαίνει ότι θα αναλάβει να σχηματίσει κυβέρνηση, ενδεχομένως σε συνεργασία με το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα που παραμένει η δεύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα αλλά δεν είχε προτείνει κάποιον υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές.

Στις νότιες επαρχίες της Τυνησίας, όπου στον πρώτο γύρο των προεδρικών ο Μαρζούκι είχε συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό, σημειώθηκαν συγκρούσεις σήμερα μεταξύ αστυνομικών και κατοίκων που διαμαρτύρονταν για τη νίκη του Καΐντ Εσέμπσι. Στην κοινότητα Ελ Χάμα "περίπου 300-400 άνθρωποι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και επιχείρησαν να επιτεθούν με πέτρες στο αστυνομικό τμήμα", ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Μοχάμεντ Άλι Αρούι. "Οι δυνάμεις της τάξης απάντησαν με δακρυγόνα", συνέχισε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στις ταραχές αυτές τραυματίστηκε αδιευκρίνιστος αριθμός αστυνομικών.

Ο ηγέτης του κόμματος Ενάχντα, Ρασίντ Γανούσι, που κατάγεται από το Ελ Χάμα, με ηχογραφημένο μήνυμά του κάλεσε τους κατοίκους να ηρεμήσουν και να επιστρέψουν στα σπίτια τους, υπενθυμίζοντάς τους ότι ο ίδιος ο Μαρζούκι έχει δηλώσει ότι "θα συμμορφωθεί με τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει η επιτροπή".

Σχετικές ειδήσεις