ΚΟΣΜΟΣ

«Στη Συρία εδώ και μέρες η Χαγιάτ Μπουμεντιέν» (photos+videos)

«Στη Συρία εδώ και μέρες η Χαγιάτ Μπουμεντιέν» (photos+videos)

Μία νέα διάσταση σχετικά με το ρόλο που η Χαγιάτ Μπουμεντιέν έπαιξε ή ενδεχομένως το ρόλο που δεν έπαιξε στη δολοφονία της αστυνομικού στη Μονρούζ, αλλά και στην εισβολή στο εβραϊκό παντοπωλείο, δίνει δημοσίευμα της Liberation.

«Η Μπουμεντιέν, σύντροφος του Αμεντί Κουλιμπαλί και γυναίκα η οποία καταζητείται για πιθανή συνέργεια στη δολοφονία της αστυνομικού στη Μονρούζ και ενδεχόμενη εμπλοκή της στην ομηρία στο παντοπωλείο, βρίσκεται ήδη στη Συρία. Όπως αποκάλυψε πηγή από τη γαλλική αστυνομία, στις 2 Ιανουαρίου «πέταξε» από τη Μαδρίτη στην Κωνσταντινούπολη και στις 8 του μήνα πέρασε τα σύνορα με τη Συρία (πληροφορία των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών)», αναφέρεται στο δημοσίευμα της Liberation κι αν αυτή η πληροφορία ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τότε η 26χρονη δεν είχε την παραμικρή - ενεργή τουλάχιστον - ανάμειξη στο μακελειό της Charlie Hebdo.

«Εισήλθε στο τουρκικό έδαφος στις 2 Ιανουαρίου...θεωρούμε ότι πρέπει να βρισκόταν στην Ούρφα μία εβδομάδα αργότερα, αλλά δεν έχουμε στοιχεία. Η ύποπτη είναι πιθανότατα πλέον στη Συρία», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμπληρώνοντας: «Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν πέρασε από την Τουρκία και πιθανότατα βρίσκεται στη Συρία», επιβεβαίωσε επίσημη τουρκική πηγή, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές Aρχές δεν την συνέλαβαν διότι δεν ειδοποιήθηκαν από το Παρίσι...

Αναφέρθηκε επίσης πως είχε κλείσει εισιτήριο επιστροφής στη Γαλλία με ημερομηνία 8 Ιανουαρίου, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ...

Στη συνέχεια του δημοσιεύματος γίνεται αναφορά στη δύσκολη παιδική ηλικία της Μπουμεντιέν και στη σχέση της με τον Κουλιμπαλί.

amad

«Μέλος οικογένειας με επτά παιδιά, έχασε τη μητέρα της σε ηλικία 6 ετών και μεγάλωσε υπό την επιτήρηση κοινωνικών λειτουργών. Το 2009 παντρεύτηκε με θρησκευτική αλλά όχι πολιτική τελετή τον Αμεντί Κουλιμπαλί, με τον συγκεκριμένο γάμο να μην αναγνωρίζεται επίσημα. Η Μπουμεντιέν δεν έχει καταδικαστεί ποτέ για έγκλημα, σύμφωνα όμως με τις Αρχές, ήταν ένα από τα μέλη ομάδας που κατέστρωναν σχέδιο για την απελευθέρωση του Αλί Μπεκάλ, τρομοκράτη που είχε σκορπίσει το θάνατο στο Παρίσι το 1995 και είχε καταδικαστεί σε ισόβια».

amad2

Άλλα δημοσιεύματα, αναφέρουν ότι η 26χρονη και ο νεκρός σύντροφός της είχαν αναπτύξει σχέσεις με τους αδελφούς Κουασί από το 2010, ενώ τονίζεται ότι η ίδια αποφάσισε να ασπαστεί το Ισλάμ όταν «διάβασα και έμαθα για τη θρησκεία και είδα τις βόμβες που έριχναν οι Αμερικανοί σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Αναρωτήθηκα τότε, αλήθεια ποιοι είναι οι τρομοκράτες».

Η Χαγιάτ, επίσης, αλγερινής καταγωγής - η οποία κάποτε δούλευε ταμίας - άλλαξε το επώνυμό της για να ακούγεται περισσότερο γαλλικό. Περίμενε τέσσερα χρόνια τον Κουλιμπαλί να βγει από τη φυλακή, καθώς είχε καταδικαστεί για ληστεία, ενώ από τη στιγμή που ασπάσθηκε το Ισλάμ (όταν τον γνώρισε), δεν την είδε κανείς χωρίς το νικάμπ της.

Σύμφωνα μάλιστα με τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde» το ζεύγος Κουλιμπαλί έκανε συχνά ταξίδια, ενώ ανάμεσα στους προορισμούς του ήταν η Κρήτη, ο Άγιος Δομήνικος και πρόσφατα η Μαλαισία.

coulibaly

Όπως διέρρευσε, δε, από τη γαλλική αστυνομία που ανέκρινε τις συζύγους των μακελάρηδων του Charlie Hebdo, αδερφών Κουασί, η Μπουμεντιέν είχε συνεχείς επαφές με την Ιζάνα Χαμίντ, γυναίκα του Σερίφ Κουασί, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο είχαν τηλεφωνηθεί περισσότερες από 500 φορές!

Όταν η αστυνομία ανέκρινε πάντως την ίδια το 2010, στο πλαίσιο έρευνας για τη συμμετοχή του Κουλιμπαλί σε εξτρεμιστική οργάνωση, τη χαρακτήρισε ήρεμη. Όπως είχε πει, την ενέπνεε ο άνδρας της και οι ριζοσπαστικοί με τους οποίους συνήθιζε να διαβάζει θρησκευτικά βιβλία.

Ερωτηθείσα για τη συνάντηση με τον Τζαμέλ Μπεγκάλ (έναν ισλαμιστή ιερέα που συνδέεται με την αλ Κάιντα και έχει βάση το Λονδίνο), μαζί με το σύζυγό της - την ίδια περίοδο μάλιστα περίοδο που τον επισκέφθηκε ο Σερίφ Κουασί, μαζί με δυο καταδικασμένους τρομοκράτες, τον Αχμέντ Λαϊντουνί και τον Φαρίντ Μελούκ - η Μπουμεντιέν απάντησε: «Πήγαμε για να προπονηθούμε στην τοξοβολία»…

Είναι αυτή στο video;

Στο μεταξύ κυκλοφόρησαν βίντεο από την απελευθέρωση των ομήρων του Κουλιμπαλί. Σε ένα από αυτά φαίνεται μια γυναίκα η οποία εκμεταλλεύεται την ένταση της στιγμής και φέρεται να δραπετεύει. Οι Αρχές πίστευαν μέχρι τώρα ότι πρόκειται για τη νεαρή Μπουμεντιέν, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι το συγκεκριμένο σενάριο δεν ευσταθεί.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην πολυτελή πολυκατοικία όπου διέμενε σε καλή συνοικία (προάστιο Bagneux, 18ο διαμέρισμα) του Παρισιού, Γάλλοι πολίτες κόλλησαν αυτοκόλλητα με το σύνθημα «je suis Charlie».

4


Σύμφωνα μάλιστα με τους γείτονες (κυρίως Άραβες) το ζεύγος Μπουμεντιέν - Κουλιμπαλί (φαίνεται πως συζούσαν) ήταν ήσυχο και φιλικό. Εξαφανίστηκαν πάντως πριν από ένα μήνα, μέχρι που εμφανίστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στις τηλεοράσεις όλου του πλανήτη ως δράστες των επιθέσεων σε Μονρούζ και Πορτ ντε Βενσέν…

Σχετικές ειδήσεις