ΚΟΣΜΟΣ

Κοπεγχάγη: Σε μυστική τοποθεσία ο Βιλκς - Με λουλούδια συγχωρούν το δράστη (video)

Κοπεγχάγη: Σε μυστική τοποθεσία ο Βιλκς - Με λουλούδια συγχωρούν το δράστη (video)

Σε μυστική τοποθεσία μεταφέρθηκε ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, ο οποίος φέρεται να αποτελούσε το στόχο μίας από τις επιθέσεις που συγκλόνισαν την Κοπεγχάγη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία της Σουηδίας -Με λουλούδια συγχωρούν το δράστη.

«Η κατοικία του στο Χογκανός (νότια Σουηδία) δεν αποτελούσε ασφαλές για εκείνον μέρος. Έπρεπε να μεταβεί σε μία ασφαλή τοποθεσία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου των δυνάμεων επιβολής της τάξης, Έβα-Γκουν Βέστφορντ.

Υπενθυμίζεται ότι ο σκιτσογράφος ζει υπό αστυνομική προστασία από τότε που φιλοτέχνησε μια γελοιογραφία στην οποία ο προφήτης Μωάμεθ είχε σώμα σκύλου.

Με λουλούδια συγχωρούν το δράστη

Στο μεταξύ, στη συνοικία Νέρεμπρο της Κοπεγχάγης, δεκάδες μπουκέτα με λουλούδια και κεριά εναπόθεσαν οι Δανοί στο σημείο όπου ο φερόμενος ως δράστης (νεαρός Δανός, παλαιστινιακής καταγωγής) των δύο επιθέσεων του Σαββάτου (14/2) έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Το αγόρι αυτό δεν ήξερε τι έκανε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, αφότου άφησε λίγα λουλούδια στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Όμαρ Ελ Χουσέιν (το όνομα που έδωσαν στη δημοσιότητα τα τοπικά Μέσα).

Ένας οδηγός σταμάτησε το αυτοκίνητό του, άφησε κάτι που έμοιαζε με τασμπίχ (μουσουλμανικό κομπολόι προσευχής) και έφυγε γρήγορα, χωρίς να απαντήσει σε ερωτήσεις. Ένας άλλος άνδρας, ο οποίος είπε ότι ονομάζεται Νικόλαους Λάμπερτ, εξήγησε ότι άφησε λουλούδια στο σημείο γιατί αισθάνθηκε την ανάγκη να «συγχωρέσει» το δράστη.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, ο ύποπτος άνοιξε πυρ στο πολιτιστικό κέντρο όπου ήταν σε εξέλιξη μια συζήτηση για τον ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης, παρουσία και του Σουηδού σκιτσογράφου Λαρς Βιλκς, ο οποίος αποτελεί το «μαύρο πρόβατο» των φονταμενταλιστών από το 2007, όταν σχεδίασε τον προφήτη Μωάμεθ με σώμα σκύλου. Από τα πυρά σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας σημειώθηκε και δεύτερη επίθεση, έξω από τη μεγάλη συναγωγή της Κοπεγχάγης. Σκοτώθηκε ο φύλακας, ο 37χρονος Νταν Ούζαν και τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Η αστυνομία της Δανίας εκτιμά ότι ο 22χρονος που σκοτώθηκε αργότερα από πυρά αστυνομικών ήταν ο δράστης και των δύο επιθέσεων, όμως δεν αποκάλυψε την ταυτότητά του.

Πάρα πολλά λουλούδια έχουν επίσης εναποτεθεί έξω από το πολιτιστικό κέντρο και τη συναγωγή, τους χώρους των δύο αιματηρών επιθέσεων.

Σχετικές ειδήσεις