ΚΟΣΜΟΣ

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ-37 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στο Ιράκ-37 νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Ένα κύμα τουλάχιστον επτά βομβιστικών επιθέσεων στη Βαγδάτη και τα προάστιά της, στοίχισε τη ζωή σε 37 ανθρώπους, ενώ τουλάχιστον 43 ακόμη τραυματίσθηκαν, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην αστυνομία και σε νοσοκομεία.

Οι πιο πολύνεκρες επιθέσεις έγιναν στη συνοικία Τζισρ Ντιγιάλα, νοτιοανατολικά της Βαγδάτης, όπου βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 24 άνθρωποι.

Η πρώτη βόμβα εξερράγη σε μια περιοχή όπου βρίσκονται εστιατόρια, καταστήματα και πάγκοι μικροπωλητών. Αστυνομικοί προσπάθησαν να εμποδίσουν τους κατοίκους να συγκεντρωθούν στο σημείο, αλλά λίγη ώρα αργότερα ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες πυροδοτήθηκε στην ίδια περιοχή. Τρεις από τους νεκρούς της δεύτερης έκρηξης ήταν αστυνομικοί.

Νωρίτερα πέντε ακόμη εκρήξεις έπληξαν βόρειες και νότιες συνοικίες της πρωτεύουσας του Ιράκ.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις αυτές, οι οποίες καταγράφονται καθώς οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας μάχονται με τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, που ελέγχουν μεγάλες εκτάσεις του βόρειου και δυτικού Ιράκ κι είχαν διαπράξει πρόσφατα πολλές παρόμοιες επιθέσεις στη Βαγδάτη.

Στη δυτική επαρχία Άνμπαρ ιρακινές δυνάμεις, με την υποστήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων και ενόπλων ομάδων των φυλών, προσπαθούν να απωθήσουν τους μαχητές του ΙΚ από την πόλη αλ Μπαγκντάντι στον Ευφράτη Ποταμό.

Η πόλη βρίσκεται μόλις πέντε χιλιόμετρα ανατολικά της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, όπου Αμερικανοί του σώματος Πεζοναυτών εκπαιδεύουν Ιρακινούς στρατιωτικούς στο πλαίσιο των προετοιμασιών για ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις εναντίον του ΙΚ.

Ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει η επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, να αρχίσει τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Ιρακινοί αξιωματούχοι απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν το χρονοδιάγραμμα.

Ιρακινά στρατεύματα και παραστρατιωτικοί συγκεντρώνονται για μια άλλη επιχείρηση στην επαρχία Σαλαχουντίν, νοτιότερα, ανάμεσα στη Βαγδάτη και στη Μοσούλη.

Στο μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο συνασπισμός ο οποίος συνεχίζει την αεροπορική εκστρατεία εναντίον του ΙΚ προχώρησε σε 21 επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και στο Ιράκ μέσα σε 24 ώρες.

Οι 16 επιδρομές, από τη Δευτέρα το πρωί ως και σήμερα το πρωί, έγιναν στη Συρία. Οι δέκα έγιναν κοντά στην πόλη Αλ Χασάκα, πλήττοντας εννέα μονάδες, ενώ άλλες έξι είχαν στόχο μονάδες και θέσεις μάχης.

Οι υπόλοιπες επιδρομές έγιναν στο Ιράκ και είχαν στόχους μονάδες των τζιχαντιστών, μια θέση πολυβόλου και μια θέση μάχης κοντά στις πόλεις Αλ Άσαντ, Φαλούτζα και Χιτ.

Σχετικές ειδήσεις