ΚΟΣΜΟΣ

Τι είπαν Ομπάμα-Ευρωπαίοι ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Τι είπαν Ομπάμα-Ευρωπαίοι ηγέτες στην τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία

Υπέρ της ενίσχυσης των μέσων που διαθέτει ο ΟΑΣΕ προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της εφαρμογής της συμφωνίας του Μινσκ για την Ουκρανία και η τήρηση της κατάπαυσης του πυρός, τάχθηκαν την Τρίτη (03/03) ο Μπαράκ Ομπάμα και οι Ολάντ, Μέρκελ, Κάμερον, Ρέντσι, όπως επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της γαλλικής προεδρίας κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν οι 6 ηγέτες «συμφώνησαν ότι θα καταστεί αναγκαία μια σθεναρή αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας σε περίπτωση σοβαρής παραβίασης της διαδικασίας εφαρμογής των μέτρων που συμφωνήθηκαν στο Μινσκ».

Αυτή η συνομιλία, για την ουκρανική κρίση και την «παγκόσμια ασφάλεια» μεταξύ του Αμερικανού προέδρου και των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ιταλίας όπως επίσης και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε ανακοινωθεί λίγο νωρίτερα από τον Ομπάμα.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του προέδρου Ολάντ, οι 6 ηγέτες «επιβεβαίωσαν τον αναγκαίο ρόλο του ΟΑΣΕ προκειμένου να διασφαλιστεί» η συνέχιση της διαδικασίας του Μινσκ «που αφορά κυρίως την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός και την απόσυρση των βαρέων όπλων. Όλοι τους τάχθηκαν υπέρ της ενίσχυσης των μέσων του ΟΑΣΕ προς αυτήν την κατεύθυνση».

Περίπου 520 παρατηρητές του ΟΑΣΕ έχουν αναπτυχθεί ήδη επί του πεδίου στην Ουκρανία και η ενίσχυση της παρουσίας τους απαιτεί μια νέα εξουσιοδότηση από το διεθνή οργανισμό.

Στην ανακοίνωση του προεδρικού μεγάρου της Γαλλίας αναφέρεται ότι «όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη υποστήριξή τους στο πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε στο Μινσκ τη 12η Φεβρουαρίου και επιβεβαίωσαν την ταύτιση απόψεων αναφορικά με τα μέσα επίλυσης της κρίσης στην ανατολική Ουκρανία».

«Επανέλαβαν τη σύνδεση που υφίσταται μεταξύ των κυρώσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ με την εφαρμογή του συνόλου της συμφωνίας του Μινσκ» και «συμφώνησαν ότι θα είναι απαραίτητη μια σθεναρή αντίδραση εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας στην περίπτωση μιας σοβαρής παραβίασης της διαδικασίας της εφαρμογής των μέτρων που υιοθετήθηκαν στο Μινσκ».

«Όλοι οι ηγέτες θα συνεχίσουν εξάλλου να προσφέρουν τη στήριξή τους στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις ουκρανικές αρχές με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας» προστίθεται στο δελτίο τύπου.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώθηκε ότι οι ηγέτες αναφέρθηκαν και «στην κατάσταση στη Λιβύη», χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Την ίδια στιγμή, ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι οι ηγέτες των χωρών της Δύσης συμφώνησαν σήμερα ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για το θέμα της Ουκρανίας εάν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ είπε ότι οι ηγέτες υπογράμμισαν ότι η εφαρμογή της συμφωνίας του Μινσκ και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας συνδέονται στενά.

«Αυτό σημαίνει ότι οι κυρώσεις μπορούν μόνο να αρθούν εάν η συμφωνία του Μινσκ εφαρμοστεί πλήρως. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις στην περίπτωση της κλιμάκωσης της κρίσης» τόνισε ο ίδιος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της επιβεβαίωσε ότι οι ηγέτες της Δύσης προειδοποίησαν τη Ρωσία σήμερα ότι θα επιβάλλουν πρόσθετες κυρώσεις στην περίπτωση που υπάρξουν νέες παραβιάσεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία.

Μετά την τηλεδιάσκεψη μεταξύ των ηγετών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι υπάρχει μια στενή σύνδεση μεταξύ των κυρώσεων και της πλήρους εφαρμογής των συμφωνιών κατάπαυσης του πυρός του Μινσκ στην Ουκρανία.

«Οι ηγέτες θα είναι έτοιμοι να αποφασίσουν σχετικά με την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων, εάν οι συμφωνίες του Μινσκ παραβιαστούν περαιτέρω» επισημαίνεται στην ανακοίνωση των Βρυξελλών.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις