ΚΟΣΜΟΣ

Βομβαρδισμοί στην Υεμένη - Απομακρύνονται διπλωμάτες

Βομβαρδισμοί στην Υεμένη - Απομακρύνονται διπλωμάτες

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν σήμερα να απομακρύνουν το διεθνές προσωπικό τους από τη Σαναά, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην πρωτεύουσα της Υεμένης, όπου ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας βομβαρδίζει στόχους των σιιτών ανταρτών Χούτι.

Μια πηγή του ΟΗΕ είπε ότι οι υπάλληλοι του Οργανισμού, περισσότερα από 100 άτομα, κατευθύνονται στο αεροδρόμιο και αναμένεται ότι θα μεταφερθούν σε διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ιορδανία.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη, ο Τζαμάλ Μπενόμαρ, αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι-μουν στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου που διεξάγεται στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου, στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Στο επίκεντρο της ετήσιας συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου η Υεμένη

Η ετήσια σύνοδος των ηγετών των χωρών-μελών του Αραβικού Συνδέσμου, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται ότι θα βρεθεί η συγκρότηση μιας κοινής στρατιωτικής δύναμης, άρχισαν σήμερα στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.

Οι αεροπορικές επιχειρήσεις που διεξάγεται στην Υεμένη εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι από τον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μια κρίσιμη δοκιμή για την πρωτοβουλία αυτή.

Η σύνοδος ξεκίνησε με την απαγγελία μιας σούρας του Κορανίου, παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ο οποίος θα προεδρεύσει των εργασιών. Στο Σαρμ ελ Σέιχ βρίσκονται επίσης πολλοί μονάρχες χωρών του Κόλπου καθώς και ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Βομβάρδισαν φάλαγγα των Χούτι

Αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσαν επίθεση σε μια φάλαγγα τεθωρακισμένων οχημάτων, αρμάτων και φορτηγών των σιιτών ανταρτών Χούτι που κατευθύνονταν από την πόλη Σάκρα προς το Άντεν, στη νότια Υεμένη, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Την Παρασκευή οι Χούτι άνοιξαν ένα νέο μέτωπο στον αγώνα τους για την ανατροπή του προέδρου της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι, καταλαμβάνοντας τη Σάκρα, και ετοιμάστηκαν να προωθηθούν στον Άντεν από τα ανατολικά.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα αεροπλάνα βομβάρδισαν τη φάλαγγα νωρίς σήμερα το πρωί στον δρόμο που συνδέει την αλ Μουκάλα με το Άντεν.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και οι Χούτι δεν έχουν κάνει καμία ανακοίνωση για το θέμα.

Σχετικές ειδήσεις