ΚΟΣΜΟΣ

Αυστρία: Νέο νόμο για το Ισλάμ ψήφισε το κοινοβούλιο

Αυστρία: Νέο νόμο για το Ισλάμ ψήφισε το κοινοβούλιο

Σημαντική κατάκτηση αποτελεί ο νέος νόμος για το Ισλάμ που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο από το αυστριακό Κοινοβούλιο, αντικαθιστώντας εκείνον που είχε ψηφιστεί 100 χρόνια νωρίτερα.

Προωθώντας ένα μετριοπαθές, εγχώριο ισλάμ που συνάδει με τις δημοκρατικές αξίες, η Αυστρία έκανε ένα θετικό βήμα στην κατεύθυνση της καταπολέμησης του εξτρεμισμού, προστατεύοντας ταυτόχρονα τις θρησκευτικές ελευθερίες.

Ο αρχικός νόμος, που υιοθετήθηκε το 1912, αποσκοπούσε στην κοινωνική ένταξη χιλιάδων Μουσουλμάνων που είχαν περάσει στην κυριαρχία της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας μετά την προσάρτηση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Η Αυστροουγγαρία, που ήταν πρωτίστως καθολική, επεξέτεινε στους Μουσουλμάνους τα ίδια λατρευτικά δικαιώματα με άλλες θρησκείες και παραχώρησε κρατική προστασία στα ισλαμικά ήθη, δόγματα και θεσμούς.

Η διάλυση της Αυτοκρατορίας, όμως, μετά τον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν μόλις μερικές εκατοντάδες Μουσουλμάνοι στην Αυστρία, με αποτέλεσμα ο νόμος να μην έχει πια νόημα.

Το σημερινό τοπίο είναι τελείως διαφορετικό. Μια πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου της Βιέννης αριθμεί τους Μουσουλμάνους της Αυστρίας σε 550.000, ή ποσοστό 7% επί του εθνικού πληθυσμού του 2012.

Ο αριθμός των Μουσουλμάνων άρχισε να αυξάνεται τις δεκαετίες του 1960 και 1970, όταν έφτασαν στη χώρα δεκάδες χιλιάδες εργάτες από τα Βαλκάνια. Ακολούθησαν πρόσφυγες από τη Βοσνία και το Κόσοβο, τη δεκαετία του 1990, ενώ πρόσφατα έφτασαν στη χώρα χιλιάδες πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Το 2009, οι μισοί Μουσουλμάνοι της χώρας ήταν αυστριακοί πολίτες.

Οι μεταρρυθμίσεις έρχονται ύστερα από έντονα παράπονα των ηγετών της μουσουλμανικής κοινότητας, σύμφωνα με τους οποίους οι άνθρωποι αυτοί είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ο νέος νόμος επιβεβαιώνει το επίσημο καθεστώς του ισλάμ και επεκτείνει τα δικαιώματα των Μουσουλμάνων.

Οι Μουσουλμάνοι θα μπορούν να παίρνουν άδεια από τη δουλειά τους για να τηρούν τα ισλαμικά τους έθιμα, ενώ θα δικαιούνται επίσης ειδικών γευμάτων σε νοσοκομεία, φυλακές και τον στρατό. Ο νόμος προβλέπει επίσης την καθιέρωση ενός θεολογικού προγράμματος για ιμάμηδες στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, όπου η διδασκαλία θα ενισχύει τις ευρωπαϊκές κοινωνικές αξίες.

'Αλλες μεταρρυθμίσεις όμως, που σύμφωνα με τη Βιέννη αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του εξτρεμισμού, είναι αμφιλεγόμενες. Ο νέος νόμος απαγορεύει τη χρηματοδότηση ισλαμικών οργανώσεων από άλλες χώρες, όπως απαγορεύει και σε ξένους ιερωμένους να διατηρούν ηγετικές θέσεις σε αυστριακά τζαμιά.

Ολοι οι ιμάμηδες πρέπει να μιλούν γερμανικά, ενώ οι μουσουλμάνοι κληρικοί πρέπει να έχουν άριστη επαγγελματική κατάρτιση. Ο νόμος καθιστά σαφές ότι η αυστριακή νομοθεσία κυριαρχεί έναντι της σαρία και απαιτεί από τις μουσουλμανικές οργανώσεις να έχουν θετική στάση απέναντι στην κοινωνία και το κράτος. Το τι ακριβώς σημαίνει «θετική» μένει να διευκρινιστεί.

Πηγή: New York Times

Απόδοση: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις