ΚΟΣΜΟΣ

Κουκουλοφόροι δολοφόνησαν γνωστό φιλορώσο δημοσιογράφο

Κουκουλοφόροι δολοφόνησαν γνωστό φιλορώσο δημοσιογράφο

Ο γνωστός φιλορώσος Ουκρανός δημοσιογράφος Όλες Μπουζίνα σκοτώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 16 Απριλίου από πυροβολισμούς που δέχθηκε από δύο κουκουλοφόρους ενόπλους στο Κίεβο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου σημειώθηκε μια ημέρα μετά το φόνο ενός πρώην βουλευτή που ήταν πιστός στον εκδιωχθέντα πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Ο 45χρονος Μπουζίνα ήταν γνωστός για τα φιλορωσικά άρθρα γνώμης που δημοσιεύονταν στην εφημερίδα Sevodnia της Ουκρανίας, η οποία ανήκει στην αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του πλουσιότερου επιχειρηματία της Ουκρανίας Ρινάτ Αχμέτοφ. Ήταν πέρυσι υποψήφιος για μια κοινοβουλευτική έδρα με το κόμμα Ρωσικός Συνασπισμός, αλλά δεν είχε εκλεγεί.

"Σήμερα στις 13:20 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) (...) δύο κουκουλοφόροι που δεν αναγνωρίστηκαν πυροβόλησαν τον δημοσιογράφο Όλες Μπουζίνα", σημειώνει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο.

Ο φόνος έγινε έξω από το σπίτι του δημοσιογράφου και μια ομάδα ερευνητών της αστυνομίας έχει μεταβεί στην περιοχή, σύμφωνα με το ίδιο.

"Ο δημοσιογράφος Όλες Μπουζίνα σκοτώθηκε στον αριθμό 58 της Οδού Ντεγκτιαρίβσκα", κοντά στο κέντρο της πόλης, αναφέρει επίσης στην σελίδα του στο Facebook ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γκεραστσένκο.

Σε ερώτηση που έκανε το Γαλλικό Πρακτορείο, η υπηρεσία Τύπου του υπουργείου επιβεβαίωσε την πληροφορία αυτή.

Χθες το πρώην μέλος του κοινοβουλίου του Κόμματος των Περιφερειών του Γιανουκόβιtς, ο Όλεχ Καλάσνικοφ, είχε σκοτωθεί σε παρόμοια επίθεση που δέχθηκε στο σπίτι του καθώς έμπαινε στο κτίριο.

Ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών συνέδεσε τους δύο θανάτους καθώς και τα δύο θύματα είχαν διαδραματίσει κάποιον ρόλο στο κίνημα "Αντι-Μαϊντάν", το οποίο ήταν αντίθετο με τις φιλοδυτικές διαδηλώσεις με τις οποίες εκδιώχθηκε ο Γιανουκόβιτς από την εξουσία το 2014.

"Φαίνεται ότι ο πυροβολισμός αυτοπτών μαρτύρων της υπόθεσης Αντι-Μαϊντάν συνεχίζεται", σημείωσε ο Γκεραστσένκο στο Facebook.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του κατά την οποία δίνει απαντήσεις σε ερωτήσεις που δέχεται τηλεφωνικά από πολίτες, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στον θάνατο του Μπουζίνα, σημειώνοντας ότι είχε πολιτικά κίνητρα.

"Δεν είναι η πρώτη πολιτική δολοφονία. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια ολόκληρη σειρά από τέτοιου είδους φόνους", σημείωσε ο Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεοπτικής αυτής συνέντευξης, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με τον φόνο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος έδωσε σήμερα εντολή για την διεξαγωγή "μιας γρήγορης και διαφανούς" έρευνας για τους φόνους του φιλορώσου δημοσιογράφου και του πρώην βουλευτή που ήταν πιστός στον εκδιωχθέντα πρόεδρο Γιανουκόβιτς.

"Η φύση τους και η πολιτική τους σημασία είναι σαφείς --πρόκειται για μια σκόπιμη ενέργεια, από την οποία επωφελούνται οι εχθροί μας", αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του προέδρου, η οποία επικαλείται ανακοίνωσή του στο Διαδίκτυο.

Σχετικές ειδήσεις