ΚΟΣΜΟΣ

Συνέλαβαν μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Οχάιο

Συνέλαβαν μέλος του Ισλαμικού Κράτους στο Οχάιο

Ο 23χρονος από το Οχάιο, που συνελήφθη σήμερα, είχε εκπαιδευτεί από ισλαμιστική οργάνωση στη Συρία.

Τον 23χρονο συνέλαβε η αμερικανική αστυνομία και κατηγορείται για στήριξη της τρομοκρατίας και ψευδή κατάθεση, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξαν σε βάρος του οι ομοσπονδιακές αρχές, ο Αμπντιραχμάν Σέιχ Μοχάμαντ, 23 ετών, ο οποίος είναι Αμερικανός υπήκοος, είχε λάβει εντολή από έναν μουσουλμάνο ιερωμένο να επιστρέψει από τη Συρία στις ΗΠΑ για να διαπράξει μια τρομοκρατική επίθεση.

Ο Μοχάμαντ φέρεται να είπε σε έναν συνεργό του ότι σκόπευε να πάει σε μια στρατιωτική βάση στο Τέξας και "να εκτελέσει τρεις-τέσσερις Αμερικανούς στρατιώτες".

Ο αδελφός του 23χρονου, ο Άντεν, σκοτώθηκε ενώ πολεμούσε στο πλευρό του Μετώπου Αλ Νόσρα, μιας συριακής οργάνωσης που συνδέεται με την Αλ Κάιντα.
Πριν φύγει μαζί με τον αδελφό του για τη Συρία, ο Μοχάμαντ είχε αναρτήσει σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης υλικό με τα σύμβολα του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα όμως με έναν αξιωματούχο, όταν έφτασαν στη χώρα αυτή οι δύο αδελφοί εκπαιδεύτηκαν με το Μέτωπο Αλ Νόσρα.

Ο Μοχάμαντ φέρεται ότι αγόρασε ένα εισιτήριο απλής μετάβασης για την Ελλάδα. Αναχώρησε από τις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2014 αλλά, αντί να πάει στην Ελλάδα, πέταξε για την Κωνσταντινούπολη και μέσω Τουρκίας πέρασε στη Συρία. Από τη χώρα αυτή έστειλε βίντεο στα οποία εικονιζόταν ο ίδιος σε ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο. Σε ένα από τα βίντεο έδειχνε ένα όπλο μέσα σε μια θήκη που είχε στον γοφό του ενώ σε άλλο βίντεο στεκόταν μπροστά από ένα λευκό σπίτι με υψωμένη μια μαύρη σημαία.

Αφού επέστρεψε στις ΗΠΑ, ο Μοχάμαντ είπε σε ένα μη κατονομαζόμενο πρόσωπο ότι στη Συρία εκπαιδεύτηκε στη χρήση όπλων, στις διαρρήξεις σπιτιών, στη χρήση εκρηκτικών και στη μάχη σώμα με σώμα. Υποστήριξε όμως ότι πριν τον στείλουν να πολεμήσει, ένας ιερωμένος του είπε να γυρίσει στις ΗΠΑ και "να κάνει μια τρομοκρατική ενέργεια" εκεί. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο ιερωμένος αυτός ήταν εκπρόσωπος του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Ο Μοχάμαντ "ήθελε να σκοτώσει Αμερικανούς και συγκεκριμένα να στοχοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις, αστυνομικούς ή οποιονδήποτε ένστολο", συνεχίζει το κατηγορητήριο. Εκτός από την επίθεση στη στρατιωτική βάση, είχε και ένα δεύτερο σχέδιο να επιτεθεί σε μια φυλακή. Φέρεται επίσης να είπε στον μη κατονομαζόμενο συνομιλητή του ότι ο αδελφός του είχε πεθάνει και ότι ο ίδιος θα τον ακολουθούσε σύντομα.