ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν Τέσσερις κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε δημοσιογράφο της Washington Post

Ιράν Τέσσερις κατηγορίες απαγγέλθηκαν σε δημοσιογράφο της Washington Post

Τέσσερις κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και εκείνη της κατασκοπείας, αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος της Washington Post Τζέισον Ρεζαγιάν, ο οποίος είχε συλληφθεί πέρσι στο Ιράν, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, που αναφέρει τις πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς κατηγορίες εναντίον του ανταποκριτή της.

Ο Ρεζαγιάν, επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Τεχεράνη, συνελήφθη στις 22 Ιουλίου στο Ιράν και κατηγορείται μεταξύ άλλων «για συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις» και για «προπαγάνδα ενάντια στο καθεστώς», σύμφωνα με δήλωση της δικηγόρου του Ρεζαγιάν, Λεϊλά Αχσάν, ανέφερε η Washington Post.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, οι κατηγορίες που αποδίδονται στον Ρεζαγιάν είναι ότι συγκέντρωνε πληροφορίες «για την εσωτερική και εξωτερική πολιτική» και τα παρέδιδε σε «άτομα με εχθρικές προθέσεις», σύμφωνα με την εφημερίδα. Η εφημερίδα τονίζει πως η Αχσάν είναι η μόνη εκτός από τις δικαστικές αρχές του Ιράν που έχει διαβάσει το κατηγορητήριο.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δηλώνει από την μεριά του ότι δεν έχει καμία επίσημη επιβεβαίωση των κατηγοριών. Η εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρί Χαρφ τόνισε πως θα ήταν «ολοφάνερα παράλογο» αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα για κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ Μπερναντέτ Μίχαν τόνισε πως ο Λευκός Οίκος δεν έχει γνώση καμίας επίσημης ανακοίνωσης από τις δικαστικές αρχές του Ιράν σχετικά με τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις κατηγορίες που αναφέρονται στο δημοσίευμα.

Ο αμερικανο-ιρανός δημοσιογράφος Τζέισον Ρεζαγιάν από την Καλιφόρνια, ήταν ο επικεφαλής του γραφείου της εφημερίδας στην Τεχεράνη από το 2012, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας.

Τον προηγούμενο μήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «αόριστες τις κατηγορίες», κάλεσε το Ιράν να απελευθερώσει άμεσα κρατούμενους Αμερικάνους, περιλαμβανομένου και του Ρεζαγιάν.

Σχετικές ειδήσεις