ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθησαν δικαστές, συνεργάτες του Γκιουλέν

Τουρκία: Συνελήφθησαν δικαστές, συνεργάτες του Γκιουλέν

Oι τουρκικές αρχές προφυλάκισαν δύο δικαστές που κατηγορούνται ότι αποφυλάκισαν δεκάδες αντιπάλους του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Οι δύο δικαστές, ο Μετίν Εζτσελίκ και ο Μουσταφά Μπασέρ, διέταξαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να αφεθούν ελεύθεροι ο Χινταγιέτ Καρατζά, ο πρόεδρος του ομίλου μέσων ενημέρωσης Σαμανίολου και περίπου 60 αστυνομικοί που είχαν συλληφθεί στα τέλη του περασμένου έτους με την κατηγορία, σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, της συνωμοσίας εναντίον του Τούρκου προέδρου.

Η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αντιτάχθηκε στην απόφαση αυτή και προσέφυγε σε εφετείο με στόχο την ακύρωσή της. Το πέτυχε αμέσως και επιπλέον την απόφαση να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δικαστές. Το εισαγγελικό γραφείο διέταξε χθες τη σύλληψή τους.

Ο Μετίν Εζτσελίκ συνελήφθη χθες το βράδυ και παραμένει υπό κράτηση στην φυλακή Σιλβίρι, στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Ο Μουσταφά Μπασέρ παραδόθηκε στις αρχές σήμερα το πρωί, μετέδωσε το Ανατολή. Προφυλακίστηκε μετά την πολύωρη ανάκρισή του, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Σύμφωνα με το δίκτυο, οι δύο δικαστές κατηγορούνται ότι έθεσαν προσκόμματα στην εφαρμογή των κυβερνητικών αποφάσεων και είναι μέλη μιας «τρομοκρατικής οργάνωσης» (αναφέρονται στο κίνημα Χιζμέτ που διοικεί ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν).