ΚΟΣΜΟΣ

Ακραία βασανιστήρια υποστηρίζει ότι υπέστη κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Ακραία βασανιστήρια υποστηρίζει ότι υπέστη κρατούμενος στο Γκουαντάναμο

Η CIA χρησιμοποιούσε σεξουαλική κακοποίηση και άλλες μορφές βασανιστηρίων, πολύ μεγαλύτερες από όσα αποκαλύφθηκαν πέρυσι σε μια έκθεση της Γερουσίας, σύμφωνα με έναν κρατούμενο στο Γκουαντάναμο ο οποίος πλέον συνεργάζεται ως μάρτυρας με τις αμερικανικές αρχές.

Ο Ματζίντ Χαν υποστηρίζει ότι οι ανακριτές του έχυναν παγωμένο νερό στα γεννητικά όργανα, τον βιντεοσκόπησαν γυμνό --και μάλιστα δύο φορές-- και κατ' επανάληψη άγγιζαν τα "απόκρυφά" του, όμως τίποτα απ' όλα αυτά δεν αναφέρθηκε στην έκθεση της Γερουσίας. Ανακριτές, κάποιοι εκ των οποίων μύριζαν έντονα αλκοόλ, απειλούσαν επίσης ότι θα τον χτυπήσουν με σφυρί, με μπαστούνια του μπέιζμπολ, με ραβδιά και δερμάτινες ζώνες.

Η αφήγηση του Χαν είναι η πρώτη που δίνεται στη δημοσιότητα από κρατούμενο μέλος της Αλ Κάιντα που υπέστη τις "εντατικές ανακριτικές μεθόδους" που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Τζορτζ Ου. Μπους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Η κατάθεσή του εκτείνεται σε 27 σελίδες, που περιέχουν τις σημειώσεις που κρατούσαν οι δικηγόροι του τα τελευταία 7 χρόνια. Η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε τη δημοσιοποίησή τους τον περασμένο μήνα.

Πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Γερουσίας για τις ανακριτικές μεθόδους της CIA, τον περασμένο Δεκέμβριο, η υπηρεσία απαγόρευσε στους κρατούμενους και στους δικηγόρους τους να περιγράφουν δημοσίως τη διαδικασία της ανάκρισης, χαρακτηρίζοντας "απόρρητες" τις αναμνήσεις των ανακρινόμενων.

Οι ισχυρισμοί του Χαν δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή. Αξιωματούχοι της CIA έχουν πει ότι πίστευαν πως ο Χαν τους έλεγε διαρκώς ψέματα κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του.

Ο 35χρονος Ματζίντ Χαν είναι Πακιστανός υπήκοος αλλά φοίτησε σε σχολείο στο Μέριλαντ. Αναμένει να του απαγγελθεί η ποινή του αφού το 2012 δήλωσε ένοχος για συνωμοσία, υλική υποστήριξη (σε τρομοκρατική οργάνωση), δολοφονία και κατασκοπεία. Σε αντάλλαγμα για τις "υπηρεσίες" του προς την κυβέρνηση, αφού είναι πλέον μάρτυρας κατηγορίας, θα καταδικαστεί το πολύ σε 19 χρόνια κάθειρξης, από τα οποία θα αφαιρεθεί ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει από το 2012.

Ο Χαν ομολόγησε ότι παρέδωσε 50.000 δολάρια σε μέλη της Αλ Κάιντα στην Ινδονησία. Τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν το 2003 για να οργανωθεί η βομβιστική επίθεση στο ξενοδοχείο Marriott της Τζακάρτας, όπου σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 80. Παραδέχτηκε επίσης ότι συνωμοτούσε με τον "εγκέφαλο" των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τον Χάλιντ Σεΐχ Μοχάμεντ, να δηλητηριάσουν τα υδάτινα αποθέματα και να ανατινάξουν βενζινάδικα στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έκθεση της Γερουσίας, συνελήφθη στο Πακιστάν και κρατήθηκε σε κάποια μυστική φυλακή της CIA από το 2003 μέχρι το 2006.

Οι δικηγόροι απέφυγαν να σχολιάσουν το πού συνελήφθη και πού κρατήθηκε γιατί οι πληροφορίες αυτές παραμένουν απόρρητες.
Στις συζητήσεις που είχε με τους συνηγόρους του ο Χαν αναφέρθηκε στην "απερίγραπτη" κακομεταχείριση που τον περίμενε στη μυστική φυλακή της CIA. "Ευχόμουν να πεθάνω" είπε χαρακτηριστικά, περιγράφοντας τον πόνο που αισθανόταν καθώς κρεμόταν γυμνός από δοκάρια ή όταν του βύθιζαν το κεφάλι σε παγωμένο νερό. "Παιδί μου, εμείς θα σε φροντίσουμε. Θα σε στείλουμε σε ένα μέρος που ούτε μπορείς να το φανταστείς" φέρεται ότι του είπε ένας από τους ανακριτές του.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι της CIA απέφυγαν να προβούν σε οποιοδήποτε σχόλιο για τους ισχυρισμούς του Χαν.

Η περιγραφή του 35χρονου για τα όσα έζησε συνάδει με ορισμένα από τα πιο συνταρακτικά ευρήματα της έκθεσης της Γερουσίας η οποία ήταν το προϊόν της πενταετούς έρευνας που έκαναν εργαζόμενοι των Δημοκρατικών εξετάζοντας 6,3 εκατομμύρια εσωτερικά υπομνήματα της CIA. Αξιωματούχοι της υπηρεσίας και πολλοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν απορρίψει τα ευρήματα της έρευνας χαρακτηρίζοντάς τα υπερβολικά.

Πολλά χρόνια προτού να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση αυτή, ο Χαν παραπονέθηκε στους δικηγόρους του ότι τον υπέβαλαν σε υποχρεωτική σίτιση με σωλήνα μέσω του πρωκτού. Οι ερευνητές της Γερουσίας βρήκαν έγγραφα της CIA που επιβεβαίωναν τον ισχυρισμό αυτό. Η υπηρεσία επιμένει ότι η σίτιση μέσω του πρωκτού ήταν αναγκαία επειδή ο Χαν έκανε απεργία πείνας και είχε τραβήξει μόνος του το σωληνάκι που του είχαν βάλει στη μύτη. Ωστόσο, οι ερευνητές της Γερουσίας επιμένουν ότι ο κρατούμενος ήταν συνεργάσιμος και δεν είχε βγάλει το σωληνάκι του ενώ οι περισσότεροι γιατροί λένε ότι η σίτιση μέσω του πρωκτού δεν έχει καμία θεραπευτική αξία. Οι δικηγόροι του το αποκαλούν βιασμό.

Ο Χαν είπε στους δικηγόρους του ότι ένα από τα χειρότερα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε έγινε τον Μάιο του 2003. Τότε, οι φρουροί του τον έγδυσαν και τον κρέμασαν επί τρεις ημέρες σε ένα δοκάρι, δίνοντάς του μόνο νερό. Τον κατέβασαν από το δοκάρι μόνο το απόγευμα της πρώτης ημέρας, όταν οι ανακριτές του τον αλυσόδεσαν, του πέρασαν μια κουκούλα στο κεφάλι και τον βύθισαν σε παγωμένο νερό. Αφού τον ξανακρέμασαν, κάθε δύο με τρεις ώρες τον έλουζαν με κρύο νερό ενώ τον φυσούσε δυνατά ένας ανεμιστήρας. Κάποια στιγμή, αφού έμεινε κρεμασμένος επί δύο ημέρες, άρχισε να έχει παραισθήσεις και νόμιζε ότι βλέπει μια αγελάδα και μια γιγαντιαία σαύρα.

"Ζούσα μέσα στην αγωνία κάθε στιγμή της ημέρας, φοβούμενος το άγνωστο" είπε ο Χαν περιγράφοντας τις κρίσεις πανικού και τους εφιάλτες που έβλεπε στη φυλακή αυτή.

Τον Ιούλιο του 2003 οι άνδρες της CIA του κάλυψαν και πάλι το κεφάλι με μια κουκούλα και τον κρέμασαν από μια μεταλλική ράβδο για πολλές ημέρες, χύνοντας διαρκώς παγωμένο νερό στο στόμα, τη μύτη και τα γεννητικά του όργανα. Κάποια στιγμή, τον ανάγκασαν να καθίσει γυμνός σε ένα ξύλινο κασόνι και βιντεοσκόπησαν την ανάκριση επί 15 λεπτά ενώ στη συνέχεια τον αλυσόδεσαν σε έναν τοίχο, στερώντας του τον ύπνο. Όταν πήγε ένας γιατρός να τον εξετάσει, ο Χαν τον ικέτεψε για βοήθεια αλλά εκείνος έδωσε οδηγίες στους ανακριτές να τον ξανακρεμάσουν. Αφού έμεινε κρεμασμένος για άλλες 24 ώρες, αναγκάστηκε να γράψει την "ομολογία" του ενώ τον βιντεοσκοπούσαν γυμνό.

Η αφήγηση του Χαν περιλαμβάνει και στοιχεία που δεν είχαν αναφερθεί στο παρελθόν ως μορφές βασανιστηρίων που χρησιμοποιούσε η CIA. Μεταξύ άλλων, ισχυρίζεται ότι του είχαν ακινητοποιήσει τα πόδια φορώντας του ψηλές, μεταλλικές ποδοπέδες που έμοιαζαν με μπότες και αισθανόταν ότι τα πόδια του θα έσπαγαν αν έπεφτε.

Ο Χαν δεν είναι ο ένας από τους τρεις ανθρώπους για τους οποίους αξιωματούχοι της CIA παραδέχονται ότι οι ανακριτές είχαν την άδεια να χρησιμοποιήσουν την τεχνική του "εικονικού πνιγμού". Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε αναφέρει το 2012 ότι η τεχνική αυτή εφαρμόστηκε και σε έναν τέταρτο κρατούμενο, η καταγγελία αυτή όμως δεν αφορούσε τον Χαν. Οι περιγραφές του όμως ταιριάζουν με τους ισχυρισμούς άλλων κρατουμένων. Όπως συνέβη και με πολλούς άλλους, ο Χαν λέει ότι τον κρατούσαν στο σκοτάδι, στην απομόνωση, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Για να του στερήσουν τον ύπνο, άναβαν τα φώτα στο κελί του και έπαιζαν εκκωφαντική μουσική ροκ και ραπ συγκροτημάτων. Του έδιναν ακάθαρτο φαγητό και νερό, με αποτέλεσμα να πάθει διάρροια ενώ τον κρατούσαν σε εξωτερικά κελιά και τον τσιμπούσαν έντομα. Άλλοι κρατούμενοι του είπαν αργότερα ότι τους είχαν κλείσει σε κουτιά που έμοιαζαν με φέρετρα.

Οι συνθήκες βελτιώθηκαν σημαντικά το 2005, όταν η Γερουσία πέρασε έναν νόμο για την μεταχείριση των κρατουμένων με πρωτοβουλία του Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν ο οποίος είχε υποστεί βασανιστήρια όταν αιχμαλωτίστηκε ενώ πολεμούσε στο Βιετνάμ.

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Δύο εικονικές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο

02 Ιουν 2020 20:54

Πήγε να κλέψει ξενοδοχείο - Σοκάρει αυτό που έκανε μόλις δεν τον… άκουσε ο υπάλληλος (vid)

02 Ιουν 2020 20:44

50 διασκεδαστικές δραστηριότητες για παιδιά στο σπίτι ιδανικές για βροχερά απογεύματα (vid)

02 Ιουν 2020 20:40

Επιμένει η Τουρκία: «Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στην ανατολική Μεσόγειο»

02 Ιουν 2020 20:37

Καλλιθέα: Έτσι μετέφερε το βιτριόλι η «μαυροντυμένη» - Τα νέα στοιχεία που θα την «ξεσκεπάσουν»

02 Ιουν 2020 20:27

Έσκασε η «βόμβα» με Ντιλέινι: Επίσημα στο Μιλάνο

02 Ιουν 2020 20:26

Φρίκη: Έδωσαν σε έγκυο ελεφαντίνα να φάει ανανά με εκρηκτικά -Βρήκε τραγικό θάνατο (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

02 Ιουν 2020 20:25

Νίκος Χατζηνικολάου: Μας έδειξε τι τάισε τον σκύλο του και πάθαμε πλάκα! (Photos-Video)

02 Ιουν 2020 20:25

Masterchef 4 – Spoiler: Ποιος αποχωρεί σήμερα (02/06) από το παιχνίδι (video+photos)

02 Ιουν 2020 20:24

Κλήρωση Τζόκερ: Ώρα για τα 10.000.000 ευρώ - Αριθμοί και συστήματα

02 Ιουν 2020 20:24

Πανελλήνιες - Κεραμέως: Σκέψεις να μπορούν τα ΑΕΙ να ορίζουν βαθμό εισαγωγής

02 Ιουν 2020 20:21

Η Meghan Markle έβαλε το χεράκι της στο δημοσίευμα κατά της Kate Middleton: Η αλήθεια που καίει!

02 Ιουν 2020 20:20

Θρήνος στο ΝΒΑ: Πέθανε ο Γουές Άνσελντ (pics)

02 Ιουν 2020 20:14

Ο ηθοποιός με το πιο καταθλιπιτικό βλέμμα!

02 Ιουν 2020 20:10

Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε πεζό και μοτοσικλετιστή και τους εγκατέλειψε (vid)

02 Ιουν 2020 20:08

Βίντεο ντοκουμέντο: Η στιγμή που το φορτηγό «καρφώθηκε» σε κατάστημα στην Πειραιώς

02 Ιουν 2020 20:03

Το μήνυμα του Νικ Καλάθη κατά του ρατσισμού (photo)

02 Ιουν 2020 20:01

Ερωτεύτηκες άντρα Δίδυμο; Να τι θα ζήσεις μαζί του!

02 Ιουν 2020 20:00

Εικόνες σοκ: Αυτοκίνητο πέφτει πάνω σε αναποδογυρισμένο φορτηγό - Δείτε γιατί (vid)

02 Ιουν 2020 19:47

Τζορτζ Φλόιντ: Κροτίδα σκάει σε δημοσιογράφο του NBC (vid)

02 Ιουν 2020 19:46

Κορονοϊός: Η Ιταλία κάνει restart - Ξεκινά η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών, αύξηση των κρουσμάτων

02 Ιουν 2020 19:45

ΥΠΕΞ Κύπρου-Γερμανίας: Τι είπαν για τις γεωτρήσεις της Τουρκίας

02 Ιουν 2020 19:45

Καιρός: Κακοκαιρίας συνέχεια την Τετάρτη με βροχές και καταιγίδες - Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα

02 Ιουν 2020 19:44

Μήπως κι εσύ στεγνώνεις λάθος τα μαλλιά σου τόσο καιρό;

02 Ιουν 2020 19:40

Τζορτζ Φλόιντ: «Εμπόλεμη» ζώνη η Νέα Υόρκη – Μαρτυρία κατοίκου στο Newsbomb.gr (Pics)

02 Ιουν 2020 19:40

Τροφές που τρώμε καθημερινά και προκαλούν φλεγμονή (βίντεο)

02 Ιουν 2020 19:30

Τσίπρας: Να στηριχτούν οι οινοπαραγωγοί και οι αμπελουργοί (vid)

02 Ιουν 2020 19:29

Super League: «Κλειδώνει» η γραμμή του οφσάιντ στα πλέι οφ

02 Ιουν 2020 19:26

Επίθεση βιτριόλι: Συγκλονίζει συνάδελφος της Ιωάννας - «Ανέβηκε μία γυναίκα που έτρεμε και έκλαιγε»

02 Ιουν 2020 19:18

Ψαράδες έκαναν βόλτα σε λίμνη! «Πάγωσαν» με αυτό που βρήκαν στις όχθες της (pics)

02 Ιουν 2020 19:14

Διπλωματικό μπαράζ από την Ελλάδα: Θέτει την προκλητικότητα της Τουρκίας σε ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΕΕ

02 Ιουν 2020 19:11

Κορονοϊός: Ξεκίνησε η πρώτη κλινική μελέτη παγκοσμίως για θεραπεία αντισωμάτων

02 Ιουν 2020 19:02

Προκλητικός ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα: «Νόμιμες οι έρευνές μας»

02 Ιουν 2020 19:00

Πώς θα αντικαταστήσεις το αυγό, το βούτυρο και το τυρί σε κάθε συνταγή

02 Ιουν 2020 19:00

Κόρινθος: Αποκαλύψεις από τη μητέρα της 23χρονης που «έσβησε» μετά από επέμβαση ρουτίνας

02 Ιουν 2020 18:57

Στοίχημα: Το OnBet επέστρεψε με τις πιο έγκυρες προβλέψεις (video)

02 Ιουν 2020 18:53

MasterChef: Διέλυσαν εστιατόρια κριτή - Η απίστευτη αντίδρασή του (pics)

02 Ιουν 2020 18:53

Fortune Cookie: Η «προφητεία» σου για σήμερα 02/06

02 Ιουν 2020 18:50

Κορονοϊός Ισπανία: Κανένας θάνατος για δεύτερο 24ωρο - 137 νέα κρούσματα

02 Ιουν 2020 18:45

Τζορτζ Φλόιντ: Έκρυθμη η κατάσταση στις ΗΠΑ - Πέντε αστυνομικοί τραυματίες από πυροβολισμούς

02 Ιουν 2020 18:33

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

Η ημερήσια ενημέρωσή σου

NEWSBOMB NEWSLETTER

Gossip-tv.gr Onsports.gr Queen.gr Astrology.gr Mothersblog.gr Onmed.gr Leoforos.gr Ratpack.gr i-Ellada.gr
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2012-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved