ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Κούρδοι αντάρτες πολιορκούν πόλη που ελέγχουν τζιχαντιστές

Συρία: Κούρδοι αντάρτες πολιορκούν πόλη που ελέγχουν τζιχαντιστές

Ένας εκπρόσωπος των πολιτοφυλάκων της Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού στη Συρία (YPG) δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις τους περικύκλωσαν την πόλη Τελ Αμπιάντ που βρίσκεται υπό τον έλεγχο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, στην πιο κοντινή πόλη στα σύνορα με την πόλη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Ρεντούλ Χαλίλ, εκπρόσωπος του YPG ανέφερε πως οι Κούρδοι μαχητές περικύκλωσαν την πόλη δίπλα στα τουρκικά σύνορα, προελαύνοντας με τη βοήθεια των αεροπορικών επιθέσεων του δυτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ με σκοπό την κατάληψη της στρατηγικής σημασίας περιοχή που ήλεγχαν οι τζιχαντιστές, ανάμεσα τους και την κεντρική οδό ανεφοδιασμού που συνδέει την πόλη Ράκα με την πόλη Τελ Αμπιάντ.

«Η Τελ Αμπιάντ έχει πλέον σχεδόν πολιορκηθεί έπειτα από την κατάκτηση του ελέγχου του δρόμου Ράκα - Τελ Αμπιάντ», δήλωσε ο Χαλίλ.

Κουρδικές μονάδες έστειλαν ενισχύσεις στην περιοχή νότια της Τελ Αμπιάντ και από τα δύο της προπύργια στην επαρχία Χάσακα στη βορειοανατολική περιοχή των συνόρων και από το Κομπάνι, βορειοδυτικά της Τελ Αμπιάντ.

Οι μάχες κοντά στα σύνορα έχουν ήδη αναγκάσει περισσότερους από 18.000 ανθρώπους να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία, σύμφωνα με εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Επιπλέον 5.000 εκτιμάται ότι πέρασαν τα σύνορα σήμερα, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Ρόιτερς που βρισκόταν στο σημείο.

Το YPG έχει αναδειχθεί ως τον κύριο χερσαίο σύμμαχο στη Συρία για το δυτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και το Ιράκ. Η προέλαση του στην επαρχία Ράκα ακολουθεί μια εκστρατεία που οδήγησε το Ισλαμικό Κράτος έξω από μεγάλες περιοχές της γειτονικής επαρχίας Χασάκα.

Η κατάληψη της Τελ Αμπιάντ θα βοηθήσει το YPG να συνδέσει τις – υπό κουρδικό έλεγχο – περιοχές στην Χάσακα και το Κομπάνι.

Η εξάπλωση της Κουρδικής επιρροής στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει θορυβήσει την Άγκυρα, που ανησυχεί εδώ και δεκαετίες για τις αυτονομιστικές τάσεις στον Κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις