ΚΟΣΜΟΣ

Τα σχόλια του βρετανικού Τύπου για τη φιλοευρωπαϊκή ομιλία της Ελισάβετ

Τα σχόλια του βρετανικού Τύπου για τη φιλοευρωπαϊκή ομιλία της Ελισάβετ

H προειδοποίηση της βασίλισσας Ελισάβετ για "διάσπαση της Ευρώπης" την οποία απηύθυνε χθες βράδυ σε επίσημο δείπνο στο Βερολίνο σχολιάζεται εκτενώς σήμερα στον βρετανικό Τύπο, με ορισμένους να διακρίνουν σε αυτό μια κεκαλυμμένη προειδοποίηση κατά της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Στη διάρκεια της ζωής μας είδαμε το χειρότερο αλλά και το καλύτερο για την ήπειρό μας», δήλωσε η βασίλισσα κατά τη διάρκεια του δείπνου αυτού που παρατέθηκε προς τιμήν της στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής της στη Γερμανία.

«Ξέρουμε ότι η διάσπαση της Ευρώπης είναι επικίνδυνη και ότι οφείλουμε να διαφυλαχθούμε τόσο από τα δυτικά όσο και από τα ανατολικά της ηπείρου μας», πρόσθεσε, παραμονή της επίσημης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το δημοψήφισμα που ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να διοργανώσει για την παραμονή ή όχι της χώρας του στην ΕΕ.

Η βασίλισσα, ουδέτερη και αμερόληπτη, δεν εμπλέκεται στις πολιτικές υποθέσεις, βασιλεύει, αλλά δεν κυβερνά, όμως για τη Daily Telegraph, «οι δηλώσεις της έχουν πολλές πιθανότητες να ερμηνευτούν ως μια έκκληση για να παραμείνει η Βρετανία στην ΕΕ».

Η εφημερίδα Sun προχωρά ακόμη πιο μακριά εκτιμώντας ότι είναι μια προσπάθεια να πειστούν οι ηγέτες της ΕΕ "να παραχωρήσουν στη Βρετανία τις εξουσίες που ζητεί ο πρωθυπουργός", ο οποίος υποστηρίζει την παραμονή της χώρας σε μια μεταρρυθμισμένη ΕΕ.

"Ορισμένοι είδαν (στην ομιλία αυτή) ως μία έκκληση ώστε η Βρετανία να μείνει στην ΕΕ", εκτιμά η Daily Express. Η εφημερίδα διευκρινίζει ωστόσο ότι οι σύμβουλοι της βασίλισσας διαβεβαίωσαν ότι η μονάρχης δεν μίλησε παρά "γενικά" για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και όχι συγκεκριμένα για το δημοψήφισμα αυτό, το οποίο ο Κάμερον έχει δεσμευτεί να διοργανώσει μέχρι το τέλος του 2017.

Ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση της Σκοτίας. "Οι Σκοτσέζοι θα πρέπει να σκεφτούν καλά", είχε δηλώσει η μονάρχης βγαίνοντας από την εκκλησία, κοντά στον βασιλικό πύργο του Μπαλμόραλ στη Σκοτία.

Οι δηλώσεις αυτές είχαν ερμηνευθεί ως μια έκκληση υπέρ του στρατοπέδου που τασσόταν κατά της ανεξαρτησίας, το οποίο και επικράτησε στις 18 Σεπτεμβρίου.

Σχετικές ειδήσεις