ΚΟΣΜΟΣ

Ο Έμπολα επέστρεψε στη Λιβερία

Ο Έμπολα επέστρεψε στη Λιβερία

Το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του ιού Έμπολα στη Λιβερία από τότε που κηρύχθηκε το τέλος του πρόσφατου ξεσπάσματος της επιδημίας, καταγράφηκε, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της χώρας, Τόλμπερτ Νιένσουαχ.

Η εξέταση που έγινε στην σορό ενός 17χρονου, που πέθανε στην κομητεία Μάρτζιμπι, έδειξε ότι είχε προσβληθεί από Έμπολα, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.

Η Μάρτζιμπι είναι μια αγροτική περιοχή που βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα Μονρόβια και εκεί βρίσκεται το κύριο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας.

«Δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού. Η σορός ετάφη και έχει ήδη αρχίσει ο εντοπισμός των επαφών του 17χρονου», σημείωσε επίσης ο αξιωματούχος.

Η Λιβερία είχε ανακοινώσει ότι απηλλάγη από το ξέσπασμα του Έμπολα στις 9 Μαΐου, αφού είχαν περάσει 42 ημέρες χωρίς να έχει διαγνωστεί νέο κρούσμα.

Συνολικά 11.207 άνθρωποι έχουν πεθάνει από Έμπολα στην Λιβερία, την γειτονική Γουινέα και την Σιέρα Λεόνε μετά το πρόσφατο ξέσπασμα του ιού τον Δεκέμβριο του 2013, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 24ης Ιουνίου.

Περίπου το 43% των θανάτων αυτών καταγράφηκε στην Λιβερία, όπου το ξέσπασμα του ιού έφτασε στο αποκορύφωμά του τον περσινό Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο με εκατοντάδες κρούσματα να διαγιγνώσκονται κάθε εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, συνολικά 12 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αναφέρθηκαν στην Γουϊνέα και 8 στην Σιέρα Λεόνε σε επτά ημέρες ως την 21η Ιουνίου.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων