ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Είκοσι πέντε μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί

Ναυάγιο στη Μεσόγειο: Είκοσι πέντε μετανάστες ανασύρθηκαν νεκροί

Όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν ανασυρθεί είκοσι πέντε πτώματα από το ναυάγιο το οποίο σημειώθηκε, σήμερα το πρωί, ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Συνολικά στο πλεούμενο φέρονται να επέβαιναν περίπου εξακόσιοι μετανάστες, ενώ μέχρι αυτή την στιγμή οι διασωθέντες είναι τετρακόσιοι. Οι επιχειρήσεις διάσωσης συντονίζονται από το ιταλικό Λιμενικό Σώμα.

Τα πρώτα πλοία που έφθασαν στο σημείο και προσέφεραν βοήθεια το πρωί ήταν ένα πλοιάριο της ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ένα ιρλανδικό πολεμικό πλοίο. Εντόπισαν το σκάφος με τους μετανάστες, το οποίο έπλεε ακυβέρνητο, προσπάθησαν να το προσεγγίσουν με σωσίβιες λέμβους, αλλά οι πρόσφυγες και μετανάστες φέρονται να μετακινήθηκαν, μαζικά και την ίδια στιγμή, προς την μία άκρη του πλεούμενου, προκαλώντας την ανατροπή του.

Το σημείο του ναυαγίου προσεγγίζουν δυο σκάφη του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Στη διαδικτυακή της έκδοση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα αναφέρει ότι «βάσει μαρτυριών των διασωθέντων, ο τελικός απολογισμός των θυμάτων θα μπορούσε να είναι βαρύτερος από τους είκοσι πέντε νεκρούς που έχουν ανασυρθεί μέχρι αυτή την ώρα».

Ο Φεντερίκο Φόσι, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, είπε ότι στην περιοχή δεν επικρατούσε θαλασσοταραχή αλλά το πλοίο βυθίστηκε πάρα πολύ γρήγορα επειδή δεν ήταν ξύλινο, αλλά μεταλλικό. Πολλοί από τους μετανάστες πιθανότατα εγκλωβίστηκαν σ' αυτό.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, που μετέχουν στην επιχείρηση διάσωσης με το πλοίο Dignity 1, επιβεβαίωσαν μέσω του Twitter ότι «υπάρχουν πολλοί νεκροί» αλλά δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσουν τον ακριβή αριθμό.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο λιμάνι θα μεταφερθούν οι διασωθέντες και οι νεκροί. Τον Απρίλιο τα πτώματα είχαν μεταφερθεί στη Μάλτα και οι επιζώντες στη Σικελία.

Παρά τη σημαντική ενίσχυση που έλαβε η ευρωπαϊκή επιχείρηση Τρίτων τους τελευταίους μήνες, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προσπαθούν να φτάσουν οι πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό έδαφος καθιστούν κάθε απόπειρα ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης από τις αρχές του έτους έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι. Το φράγμα των 200.000 αφίξεων δια θαλάσσης στην Ιταλία και την Ελλάδα αναμένεται να ξεπεραστεί εντός των επόμενων ημερών.

Σχετικές ειδήσεις