ΚΟΣΜΟΣ

Σαουδική Αραβία: Κανονικά θα διεξαχθεί το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα

Σαουδική Αραβία: Κανονικά θα διεξαχθεί το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα

Οι σαουδαραβικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το ετήσιο προσκύνημα θα διεξαχθεί κανονικά, παρά την τραγωδία στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, όπου περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πτώση ενός τεράστιου γερανού.

Την Παρασκευή (χθες), μερικές μόλις ημέρες πριν από το μεγάλο προσκύνημα που προσελκύει εκατοντάδες χιλιάδες πιστούς από ολόκληρο τον κόσμο, ένας γερανός έπεσε εν μέσω καταιγίδας πάνω στο Μεγάλο Τέμενος, έναν από τους πιο ιερούς τόπους του ισλάμ.
Ο τεράστιος θόρυβος προκάλεσε κινήσεις πανικού στους πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στον ιερό τόπο αυτή την ημέρα της εβδομάδας που είναι ημέρα ανάπαυσης και προσευχής για τους μουσουλμάνους.

Η καταστροφή είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών στη Μέκκα, που είναι ο υπ΄αριθμόν ένα ιερός τόπος του ισλάμ και βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας.
Όμως η τραγωδία δεν θα επηρεάσει το Χατζ που αναμένεται να ξεκινήσει φέτος στις 21 ή 22 Σεπτεμβρίου στη Μέκκα, ενώ περίπου 800.000 πιστοί έχουν φθάσει ήδη στη Σαουδική Αραβία για να λάβουν μέρος στο προσκύνημα.
"Δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση το Χατζ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σαουδάραβας αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως οι ζημιές στο Μεγάλο Τέμενος "θα επισκευαστούν πιθανότατα μέσα σε μερικές ημέρες".
Πολλές ώρες μετά το δυστύχημα, οι αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη λεπτομέρειες για τους νεκρούς ή τις εθνικότητές τους, ενώ ένας μεγάλος αριθμός ξένων προσκυνητών βρίσκονταν επί τόπου δίπλα στους σαουδάραβες πιστούς.