ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουγγαρία επεκτείνει το φράχτη και στα σύνορά της με τη Ρουμανία

Η Ουγγαρία επεκτείνει το φράχτη και στα σύνορά της με τη Ρουμανία

Προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράκτη που κατασκευάζει κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Σερβία, αποφάσισε να αρχίσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

«Έχουμε λάβει την απόφαση να αρχίσουμε προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή ενός φράκτη που να ξεκινάει από τα ουγγρο-σερβο-ρουμανικά σύνορα και να έχει εύλογο μήκος, για την περίπτωση που η μεταναστευτική πίεση μεταφερθεί προς την κατεύθυνση της Ρουμανίας», αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πέτερ Σιγιάρτο.

Συλλήψεις και απορρίψεις αιτήσεων χορήγησης ασύλου σε μερικές… ώρες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανακοίνωσε ότι οι Αρχές της χώρας διεκπεραίωσαν 16 αιτήσεις χορήγησης ασύλου που είχαν υποβληθεί από πρόσφυγες αφού τέθηκε σε ισχύ το νέο καθεστώς στα νότια σύνορά της με τη Σερβία, απορρίπτοντάς και τις 16 μέσα σε μερικές ώρες.

«Άλλες 32 αιτήσεις οι οποίες υπεβλήθησαν βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας», δήλωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για ζητήματα ασφαλείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μπάκοντι ανέφερε επίσης πως 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν ενώ περνούσαν τα σύνορα παράνομα θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Από την πλευρά του, στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες επισήμανε εξάλλου πως οι αρχές της Ουγγαρίας απέπεμψαν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο μέσα σε μερικές ώρες αφότου υπέβαλαν αιτήσεις, επαναπροωθώντας τους στο σερβικό έδαφος.

Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι είδε πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες στη λεγόμενη «ζώνη τράνζιτ» στα σύνορα μετά την εφαρμογή της νέας ουγγρικής νομοθεσίας.

Ένας απεσταλμένος του πρακτορείου, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή τράνζιτ, μίλησε επίσης με έναν Σομαλό, τον Μάκρουφ Σουχούφι Άμπντι Όμαρ, ο οποίος είπε πως η αίτησή του να του χορηγηθεί άσυλο απορρίφθηκε πριν καν περάσει μια ώρα αφότου του πήραν αποτυπώματα.

Σχετικές ειδήσεις