ΚΟΣΜΟΣ

Άσαντ: Το Ιράν βοηθά στρατιωτικά και οικονομικά τη Συρία

Άσαντ: Το Ιράν βοηθά στρατιωτικά και οικονομικά τη Συρία

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ δηλώνει ότι το Ιράν προσφέρει στρατιωτική και οικονομική βοήθεια στο καθεστώς της Δαμασκού στον πόλεμο στον οποίο είναι βυθισμένη εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια η Συρία.

"Το Ιράν βρίσκεται πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά στο πλευρό του συριακού κράτους. Οταν λέμε στρατιωτικά , αυτό δεν σημαίνει, όπως αναφέρουν ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης, ότι το Ιράν στέλνει τον στρατό του ή ένοπλες δυνάμεις στη Συρία. Αυτό δεν ισχύει", δηλώνει ο Ασαντ στη συνέντευξη που παραχώρησε σε σειρά ρωσικών μέσων ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον Ασαντ, το Ιράν "μάς στέλνει στρατιωτικό εξοπλισμό και φυσικά υπάρχει ανταλλαγή σε επίπεδο στρατιωτικών ειδικών ανάμεσα στη Συρία και το Ιράν. Αυτό ίσχυε πάντοτε και είναι φυσικό να αυξάνεται όταν υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση".

Ο πρόεδρος της Συρίας υπενθυμίζει ότι οι διμερείς σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία διαρκούν εδώ και "τρισείμισι δεκαετίες" και τονίζει ότι αυτή η σταθερή ιρανική υποστήριξη "είναι ουσιαστικής σημασίας σε αυτόν τον δύσκολο και ανελέητο πόλεμο".

"Πρόκειται για μία συμμαχία που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην εμπιστοσύνη και για τον λόγο αυτόν θεωρούμε ότι ο ρόλος του Ιράν είναι σημαντικός", εξηγεί.

Η Συρία ήταν η μόνη αραβική χώρα που υποστήριξε το Ιράν στον πόλεμό του με το Ιράκ (1980-1988). Από την έναρξη του συριακού πολέμου, η Τεχεράνη βρέθηκε στο πλευρό του καθεστώτος Ασαντ.

Στο τέλος του Ιούνιου, το επίσημο ιρανικό πρακτορείο Irna είχε μεταδώσει ότι τρεις Ιρανοί σκοτώθηκαν στη Συρία κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Ο ιρανικός Τύπος αναφέρεται συστηματικά στον θάνατο ιρανών μαχητών στη Συρία και στο Ιράκ, παρουσιάζοντάς τους ως "εθελοντές" που πολεμούν για την υπεράσπιση των ιερών σιιτικών τόπων στις δύο χώρες.

Σχετικές ειδήσεις