ΚΟΣΜΟΣ

Ένα Παρίσι χωρίς αυτοκίνητα!

Ένα Παρίσι χωρίς αυτοκίνητα!

Την πρώτη τους ημέρα χωρίς… αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης θα ζήσουν σήμερα (27/9) οι Παριζιάνοι, καθώς από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα ποδηλάτες και πεζοί θα μπορούν να κάνουν ελεύθερα τη βόλτα τους χωρίς να ενοχλούνται από το θόρυβο και τα καυσαέρια.

Μια μεγάλη περιοχή γύρω από τον πύργο του Άιφελ, τα Ηλύσια Πεδία και τα δάση της Βουλόνης και της Βενσέν, στην περιφέρεια της γαλλικής πρωτεύουσας, θα είναι απαγορευμένη για τους οδηγούς. Από την απαγόρευση εξαιρούνται ωστόσο τα ασθενοφόρα, τα περιπολικά, τα ταξί (αποκλειστικά για να παραλάβουν ή να αποβιβάσουν πελάτες στην απαγορευμένη ζώνη), τα λεωφορεία και τα οχήματα των κατοίκων του κέντρου.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η «ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» οργανώνεται στο Παρίσι δύο μήνες πριν από τη Σύνοδο που θα διεξαχθεί εκεί για το κλίμα δίνοντας μια ευκαιρία στις αρχές να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο για να αγωνιστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και της ρύπανσης.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό θα δώσει το έναυσμα από τα Ηλύσια Πεδία, συνοδευόμενη από τους δημάρχους του Σάο Πάολο, των Βρυξελλών και του Μπρίστολ, τριών πόλεων που οργανώνουν εδώ και αρκετό καιρό παρόμοιες «ημέρες». Στο παρελθόν, το Παρίσι έκλεινε περιστασιακά συγκεκριμένους δρόμους, αλλά ποτέ στο παρελθόν δεν έχει απαγορεύσει την κυκλοφορία σε μια τόσο μεγάλη ζώνη.

Η Ινταλγκό είπε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien ότι ο στόχος της είναι να δείξει πως «το Παρίσι μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτοκίνητα».