ΚΟΣΜΟΣ

Σε αναβρασμό η Τουρκία - Ταραχές σε όλη τη χώρα (video)

Σε αναβρασμό η Τουρκία - Ταραχές σε όλη τη χώρα (video)

Το Ισλαμικό Κράτος θεωρείται υπεύθυνο για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που σκόρπισαν το θάνατο στην Τουρκία κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων των φιλοκουρδικών δυνάμεων. Η κυβέρνηση δήλωσε πως οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου θα γίνουν κανονικά, ενώ την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και η βίαια καταστολή τους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα.

ΣΚΛΗΡΟ ΠΟΚΕΡ ΑΠΟ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΜΕ ΕΥΡΩΠΗ, ΗΠΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου σε δηλώσεις του στο NTV είπε πως η επίθεση ήταν από καμικάζι και αναμένονται τα αποτελέσματα DNA για να ταυτοποιηθεί ο ένοχος. Ο Νταβούτογλου δήλωσε πως οι Αρχές βρίσκονται πολύ κοντά στην ταυτοποίηση και το όνομα θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη ομάδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Haberturk η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, τόσο ο τύπος των εκρηκτικών όσο και η επιλογή του στόχου δείχνουν προς την κατεύθυνση της ομάδας Adiyaman ones που συνδέεται με τους τζιχαντιστές του ΙΚ.

Βέβαια οι πολέμιοι του Ερντογάν, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι τον κατηγορούν ευθέως για το μακελειό και ζητούν την παραίτησή του. Κατ'αυτούς ο Ερντογάν με το να ανακινήσει το κουρδικό ζήτημα δημιούργησε τις προϋποθέσεις για το μακελειό. Η ενεργός δραστηριοποίηση της χώρας στη Συρία με τους βομβαρδισμούς εναντίον του ΙΚ είναι η γενεσιουργός αιτία για το μακελειό, λένε.

Η καταστολή ως καθημερινότητα

Εν τω μεταξύ, οι διαδηλώσεις που γίνονται από την ημέρα της επίθεσης καταστέλλονται από ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας. Η Τουρκία «βράζει από θυμό». Η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά απαγόρευσε τη μετάδοση πληροφοριών και εικόνων από το μακελειό, απειλώντας τα ΜΜΕ που δε συμμορφώνονται με κλείσιμο. H πρόσβαση στο internet γίνεται και αυτή μετά δυσκολίας.

Ο Ερντογάν έχει ανοίξει πολλά μέτωπα σε διεθνές επίπεδο. Δηλώνει σύμμαχος του συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ΙΚ. Ταυτόχρονα βομβαρδίζει στόχους κυρίως στα βόρεια σύνορά του, στόχους που εδρεύουν οι κούρδοι και δεν έχουν μεγάλη στρατηγική σημασία για τους τζιχαντιστές.

Οι σχέσεις με τη Ρωσία δε βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο. Ο Βλαδιμίρ Πούτιν υπερασπίζει πλέον ενεργά τον Άσαντ ενώ ο Ερντογάν δηλώνει εναντίον του. Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών από τουρκικά μαχητικά και οι ανακοινώσεις εκατέρωθεν συνεχίζονται, ενώ το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε συναγερμό για την κατάσταση.

Παράλληλα ο Ερντογάν παίζει σκληρό πόκερ προκειμένου να εκβιάσει την Ευρώπη, η οποία βλέπει την προσφυγική ροή να εντείνεται. Καθημερινά από τα τουρκικά παράλια περνούν στην Ευρώπη μέσω των ελληνικών νησιών από 1000 έως 4.500 πρόσφυγες. Η Τουρκία δεν κάνει καμιά προσπάθεια να ελέγξει τα παράλιά της όπου οι διακινητές κάνουν ό,τι θέλουν.

Ο Ερντογάν ευελπιστεί ότι με την ευλογία της Ευρώπης θα φτιάξει την ουδέτερη ζώνη στα Βόρεια σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία και έτσι θα εκδιώξει τους Κούρδους από την περιοχή. Παρά την παραδοχή -δια στόματος Μέρκελ- ότι το προσφυγικό δεν θα λυθεί χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, τα ανταλλάγματα που ζητά ο Ερντογάν αντιμετωπίζονται με μεγάλη καχυποψία από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Σχετικές ειδήσεις