ΚΟΣΜΟΣ

Ο κρατούμενος «239» εγκαταλείπει το Γκουαντάναμο έπειτα από 13 χρόνια (pics)

Ο κρατούμενος «239» εγκαταλείπει το Γκουαντάναμο έπειτα από 13 χρόνια (pics)

Δεκατρία χρόνια κράτησης δεν είναι και λίγα, πόσω μάλλον όταν είσαι περιορισμένος στο Γκουαντάναμο.

Για τον Σάκερ Αμέρ, τον τελευταίο Βρετανό κρατούμενο στη συγκεκριμένη βάση, η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη, καθώς απελευθερώθηκε και επιστρέφει στη σύζυγο και τα παιδιά του που τον περιμένουν στο Λονδίνο.

Ο Αμέρ είχε συλληφθεί το 2001, όταν πρόσφερε εθελοντική εργασία στο Αφγανιστάν και τον Φεβρουάριο του 2002 μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο κατηγορούμενος για παροχή βοήθειας προς την αλ Κάιντα.

Η περιπέτειά του έγινε γνωστή στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τις διαμαρτυρίες των δικηγόρων του που κατά καιρούς έκαναν λόγο για «απίστευτα βασανιστήρια» εις βάρος του πελάτη τους. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, ο Αμέρ χαρακτηριζόταν από τους Αμερικανούς στα επίσημα αρχεία της βάσης ως «στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν». Παρότι το όνομά του «καθάρισε» το 2007, οι αμερικανικές Αρχές δεν του επέτρεπαν να φύγει.

Όπως ο ίδιος ο Αμέρ έγραψε σε αρκετά γράμματά του, δεν μπορούσε πλέον να νιώθει σίγουρος όταν κάποιος του απήυθυνε τον λόγο φωνάζοντάς τον με το όνομά του. «Για πάνω από μια δεκαετία, είμαι ο 239 και όχι ο Αμέρ...».

Σχετικές ειδήσεις