Μέτρα λιτότητας και στην Ιταλία

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εγκρίθηκε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που έχει ως στόχο την...

Μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, εγκρίθηκε νέο πακέτο μέτρων λιτότητας που έχει ως στόχο την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2014.

Η αναλυτική κατανομή των βαρών, ανά έτος, προβλέπει: μείωση των δαπανών και περικοπές της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2011, 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2012, 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για το 2013 και άλλων τόσων για το 2014.

Όπως δήλωσαν, τόσο ο ιταλός πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός οικονομικών Τζούλιο Τρεμόντι, μέσα στην επόμενη τριετία θα εφαρμοσθεί συνολική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Πρόκειται να υιοθετηθούν τρεις, συνολικά, φορολογικές κλίμακες (20%, 30%, 40%),να αποφασισθεί βαθμιαία αναπροσαρμογή του φόρου προστιθέμενης αξίας και παράλληλα να επιβληθεί φόρος της τάξης του 20% στα κέρδη από κατοχή μετοχών.


Σε ότι αφορά τις δημόσιες δαπάνες που συνδέονται με τον χώρο της πολιτικής, περιορίζεται αυστηρά η χρήση υπηρεσιακών πτήσεων για υπουργούς όπως και των αυτοκινήτων με οδηγό, που ανήκουν στο δημόσιο. Ο δε πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος, έως τώρα μετακινιόταν με έξοδα του δημοσίου, θα πρέπει να χρησιμοποιεί, στο μέλλον, ιδιωτικό όχημα.

Οι μισθοί των ιταλών βουλευτών (που με τις διάφορες αποζημιώσεις προσεγγίζουν τα 15.000 ευρώ) θα πρέπει να προσαρμοσθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι περικοπές, πλήττουν και την τοπική αυτοδιοίκηση, με μείωση των κρατικών χρηματοδοτήσεων, της τάξης των εννέα δισεκατομμυρίων ευρώ. Σε ότι αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, πρόκειται να υιοθετηθεί αυστηρότερη γραμμή, σε ότι αφορά τις απουσίες με αναρρωτική άδεια. Όταν η ασθένεια, προηγείται ή έπεται κάποιας αργίας, θα αποστέλλεται άμεσα κρατικός γιατρός για «επίσκεψη επαλήθευσης», ακόμη και αν η αναρρωτική άδεια κρατά μια μόνο ημέρα. Παρατείνεται μέχρι το 2014, το «πάγωμα» στις αυξήσεις των μισθών του δημοσίου όπως και η αντικατάσταση των υπαλλήλων που βγαίνουν σε σύνταξη. Σε ότι αφορά την αύξηση της συντάξιμης ηλικίας των γυναικών, θα είναι βαθμιαία και θα αγγίξει το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας, το 2032.

Η κυβέρνηση του «Καβαλιέρε», ενέκρινε, επίσης και την αύξηση των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Οι ιταλοί που θα απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία των δημόσιων νοσοκομείων για εξετάσεις, θα πρέπει, στο εξής, να συμβάλλουν οικονομικά, με δέκα ευρώ, ενώ, σε ό,τι αφορά τα μη επείγοντα περιστατικά που παρουσιάζονται στις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, το ποσό ανεβαίνει στα είκοσι πέντε ευρώ.