ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν λαμβάνει μέτρα, η Άγκυρα παρακολουθεί

Ο Πούτιν λαμβάνει μέτρα, η Άγκυρα παρακολουθεί

Η εκτόνωση της κατάστασης και η εξομάλυνση των σχέσεών τους αποτελεί προτεραιότητα τόσο για την Τουρκία, όσο και για τη Ρωσία, καθώς το τελευταίο που θέλουν οι ηγέτες των δύο χωρών και οι ουδέτεροι παρατηρητές είναι το σίριαλ της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού να έχει νέα επεισόδια.

ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Ο ΡΩΣΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Για να μην βρεθεί ξανά εκτεθειμένος, ωστόσο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκίνησε να λαμβάνει τα μέτρα του από τις πρώτες κιόλας ώρες που ακολούθησαν το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας.

Η πρώτη του απόφαση αφορούσε στην ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 48 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα. Οι S-400 έχουν τη δυνατότητα να χτυπούν στόχους σε βεληνεκές μέχρι 250 μίλια (400 χλμ.) με μαθηματική μάλιστα ακρίβεια.

Η αμέσως επόμενη δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη. Σύμφωνα, όμως, με ρωσική εφημερίδα που επικαλείται στρατιωτική πηγή, ο Ρώσος πρόεδρος σκοπεύει να στείλει από 10 έως 12 επιπλέον μαχητικά στο Χμέιμιμ προκειμένου να «συνοδεύουν» τα ρωσικά βομβαρδιστικά.

Η τρίτη απόφαση δεν είναι «στρατιωτικού χαρακτήρα», αλλά έχει συμβολική σημασία. Όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό Γεωργίας, Αλεξάντρ Τκατσόφ, η Ρωσία αποφάσισε να ενισχύσει τους ελέγχους της στα γεωργικά προϊόντα και τα τρόφιμα που εισάγονται από την Τουρκία, επικαλούμενη παραβιάσεις των υγειονομικών κανόνων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο επικαλείται τον Τκατσόφ που κάνει λόγο για «επανειλημμένες παραβιάσεις των ρωσικών κανονισμών από τους Τούρκους παραγωγούς», οι οποίες μπορεί να αφορούν το 15% των γεωργικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα.

Η ρωσική κυβέρνηση ζήτησε από το Παρατηρητήριο για την Ασφάλεια των Τροφίμων Rosselkhoznadzor να ενισχύσει τους ελέγχους έπειτα από την έρευνα του υπουργείου Γεωργίας που έδειξε ότι σχεδόν το 15% των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από την Τουρκία δεν πληρούν τους ρωσικούς κανονισμούς.

Η Τουρκία εξάγει κυρίως λαχανικά, φρούτα και προϊόντα κρέατος στην Ρωσία.

Δεν θα πρέπει, τέλος, να περάσει απαρατήρητη η χθεσινή (25/11) δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης ότι η κατάρριψη του αεροσκάφους από τουρκικά F-16 δεν αποκλείεται να έχει ως συνέπεια «να χάσουν τουρκικές εταιρείες μερίδιο της ρωσικής αγοράς και να ακυρωθούν σημαντικά κοινά σχέδια με την Άγκυρα που είχαν εκπονηθεί νωρίτερα».

Την ίδια ώρα που η Μόσχα έχει έντονη παρασκηνιακή (και όχι μόνο) δράση, η Τουρκία λειτουργεί πιο παθητικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε πρώτο πλάνο και η τουρκική κυβέρνηση, σε δεύτερο, προτίθενται να μείνουν με... σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση που η Ρωσία υπερβεί τα εσκαμμένα.

Σχετικές ειδήσεις