ΚΟΣΜΟΣ

Οι Σκοπιανοί θέλουν να φτιάξουν φράχτη 40 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ελλάδα

Οι Σκοπιανοί θέλουν να φτιάξουν φράχτη 40 χιλιομέτρων στα σύνορα με την Ελλάδα

Εφημερίδα των Σκοπίων που επικαλείται στρατιωτικές και αστυνομικές πηγές της χώρας, αναφέρει ότι ο συρμάτινος φράχτης που αναγείρει η γειτονική χώρα στα σύνορα με την Ελλάδα, θα φτάσει τα 40 χλμ.

Το περασμένο Σάββατο (28/11), ο στρατός των Σκοπίων άρχισε να τοποθετεί ένα συρμάτινο φράχτη στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, με σκοπό, όπως ανέφεραν οι αρχές να δημουργηθεί «ένα βασικό σημείο, από το οποίο θα γίνεται η διέλευση προσφύγων».

Μέχρι στιγμής, το μήκος του φράχτη φτάνει περίπου τα τέσσερα χιλιόμετρα όμως όπως ανέφεραν στη σκοπιανή εφημερίδα «Ντνέβνικ» πηγές από τον στρατό και την αστυνομία της χώρας, το τελικό του μήκος θα φτάνει τα 40 χλμ, καλύπτοντας έτσι το μεγαλύτερο μέρος της προσβάσιμης οριογραμμής μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας.

Επίσημα, η γειτονική χώρα δεν έχει κάνει γνωστό οτιδήποτε που να αφορά το μήκος του φράχτη, ούτε καν το αν αυτός θα επεκταθεί πέραν των 4 χλμ που είναι τώρα.

Παράλληλα, τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων επικροτούν την απόφαση της κυβέρνησης για την τοποθέτηση του φράχτη, σημειώνοντας ότι «η προστασία των συνόρων της και η ασφάλεια των πολιτών της αποτελούν δικαίωμα και υποχρέωση των αρχών της χώρας».

Μάλιστα τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης επιδίδονται σε επικριτικές αναφορές για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών από τη μεριά της Ελλάδας.

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Βέτσερ» σημειώνει ότι η απόφαση της κυβέρνησης των Σκοπίων για την ανέγερση του φράκτη κρίθηκε απαραίτητη, «καθώς οι ελληνικές αρχές, παρά τις οδηγίες της ΕΕ και των κρατών του "βαλκανικού διαδρόμου", σκοπίμως μετέφεραν (σ.σ. στα σύνορα με τα Σκόπια) περίπου 2.000 οικονομικούς μετανάστες, για τους οποίους η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορα».

Προσθέτει δε ότι επί δέκα ημέρες οι μετανάστες αυτοί, έχουν μπλοκάρει τη σιδηροδρομική γραμμή προς τα Σκόπια «και σε αυτό το διάστημα οι ελληνικές αρχές δεν προσπάθησαν ούτε μία φορά τους απομακρύνουν ή να τους μετακινήσουν».

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις