ΚΟΣΜΟΣ

Η selfie των μακελάρηδων της Καλιφόρνια όταν έφθασαν στις ΗΠΑ

Η selfie των μακελάρηδων της Καλιφόρνια όταν έφθασαν στις ΗΠΑ

Φωτογραφία – ντοκουμέντο από τις πρώτες στιγμές του ζευγαριού που αιματοκύλισε την Καλιφόρνια, στην Αμερική, έδωσε στη δημοσιότητα το ABC.

Την ώρα που οι Αρχές «ξεψαχνίζουν» το παρελθόν του Σαγέντ Φαρουκ και Τασφιν Μαλίκ, oι οποίοι - στο όνομα του Ισλαμικού Κράτους - εκτέλεσαν εν ψυχρώ 14 άτομα κατά τη διάρκεια χριστουγεννιάτικης γιορτής των υπαλλήλων στις υγειονομικές υπηρεσίες της κομητείας του Σαν Μπερναρντίνο, σε κέντρο πρόνοιας για άτομα με ειδικές ανάγκες, η πρώτη φωτογραφία τους σε αμερικανικό έδαφος κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο που δημοσίευσε τη φωτογραφία, το ζευγάρι των μακελάρηδων έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο «Ο’ Χάρα» των ΗΠΑ στις 27 Ιουλίου του 2014, ενώ την τράβηξε λίγο πριν περάσει το τελωνείο.

Η 29χρονη γυναίκα φορά μαύρη μαντήλα, ενώ πίσω της στέκεται ο 28χρονος Φαρούκ με μακρύ μούσι και γυαλιά, κοιτάζοντας την κάμερα με άδειο βλέμμα. Είναι η πιο πρόσφατη φωτογραφία τους που βλέπει το φως της δημοσιότητας.

«Ακόμα και την πρώτη τους μέρα στην Αμερική ως ζευγάρι, οι μακελλάρηδες του Σαν Μπερναρντίνο, Σαγέντ Φαρούκ και Τασφίν Μαλίκ, έδειχναν δυστυχισμένοι», σημειώνει το ABC.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι, ο Φαρούκ, ο οποίος γεννήθηκε στο Σικάγο, ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία τον Ιούλιο του 2014, ενώ δυο εβδομάδες μετά επέστρεψε στις ΗΠΑ, μαζί με τη Μαλίκ. Η 29χρονη από το Πακιστάν - η οποία έζησε πολλά χρόνια στη Σαουδική Αραβία - μπήκε στις ΗΠΑ με βίζα ως αρραβωνιαστικιά του Φαρούκ. Της είχε μάλιστα δοθεί «βίζα μνηστείας» που θα της παρείχε προσωρινά πράσινη κάρτα, μετά από τον απαιτούμενο έλεγχο των αρχών ασφαλείας.

Το ζευγάρι παντρεύτηκε στην Καλιφόρνια, όπου ζούσε ο Φαρούκ, ένα μήνα μετά την άφιξή του στο Σικάγο, ωστόσο έπειτα από ένα χρόνο, θα έπεφτε νεκρό από τις σφαίρες ανδρών της SWAT, έχοντας σκορπίσει νωρίτερα το θάνατο, αφαιρώντας τη ζωή αθώων ανθρώπων, ως υποστηρικτές των τζιχαντιστών.

Η Μαλίκ παρακολουθούσε μαθήματα σε μεντρεσέ στο Μουλτάν

Παράλληλα, η Μαλίκ, είχε φοιτήσει σε ένα από τα πιο γνωστά μουσουλμανικά ιεροδιδασκαλεία του Πακιστάν για γυναίκες, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο μεντρεσές σήμερα, σηκώνοντας πιθανόν λίγο ακόμα το πέπλο που καλύπτει το πώς ριζοσπαστικοποιήθηκε.

Η 29χρονη Τασφίν Μαλίκ είχε γραφτεί το 2013 στο Ινστιτούτο αλ Χούντα της πόλης Μουλτάν, στο κεντρικό Πακιστάν, ένα ίδρυμα για γυναίκες της μεσαίας τάξης που θέλουν να βαθύνουν την ισλαμική τους πίστη, δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Ιμράν Αμίρ.

Πρόκειται για μια κορανική σχολή για γυναίκες και κορίτσια που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια στο Πακιστάν, όπου έχει 11 παραρτήματα, ενώ διατηρεί επίσης γραφεία στη Βρετανία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ινδία και στη Σαουδική Αραβία.

Ο συγκεκριμένος μεντρεσές δεν έχει καμιά γνωστή σύνδεση με εξτρεμιστικές οργανώσεις, αλλά έχει κατηγορηθεί πως ενσταλάζει μια ιδεολογία κοντινή σε εκείνη των Ταλιμπάν, σύμφωνα με τους επικριτές του.

Σήμερα (7/12) πράκτορες των υπηρεσιών πληροφοριών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Πακιστάν στο Μουλτάν έκαναν μια σύντομη επίσκεψη στο ιεροδιδασκαλείο. Κατά την έξοδό τους, στελέχη των υπηρεσιών αυτών διαβεβαίωσαν δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου ότι πρόκειται για ένα ειρηνικό ινστιτούτο που δεν έχει απολύτως καμιά σχέση με τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Οι υπηρεσίες που διεξάγουν έρευνα για το μακελειό υποψιάζονται ότι η νέα, η οποία μετανάστευσε στις ΗΠΑ με συζυγική βίζα αφού έζησε στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο να ριζοσπαστικοποιηθεί επίσης ο σύζυγός της. Η έρευνα έχει σκοπό να εξακριβωθεί εάν βρισκόταν σε επαφή με εξτρεμιστές στη μια ή στην άλλη χώρα όπου έζησε.

Η Τασφίν Μαλίκ είχε γραφτεί σε πολλά μαθήματα, περιλαμβανομένου ενός για το Κοράνι, το 2013, διευκρίνισε ο Αμίρ, ο διευθυντής του αλ Χούντα. «Αλλά δεν ολοκλήρωσε τον κύκλο σπουδών της, έμεινε πολύ λίγο καιρό», ανέφερε, κρίνοντας παράλληλα ότι ήταν ένα «πολύ ντροπαλό και συνεσταλμένο κορίτσι, όπως κάθε κορίτσι, και δεν υπήρχε τίποτε ξεχωριστό σε αυτήν. Ποιος ξέρει τι την ώθησε να κάνει αυτό που έκανε; Πάντως, δεν το έμαθε στο αλ Χούντα», σημείωσε.

Μια εκπαιδευτικός στο ιεροδιδασκαλείο επιβεβαίωσε επίσης ότι η Τασφίν Μαλίκ δεν αποφοίτησε από τον μεντρεσέ.

Σύμφωνα με παλιές συμφοιτήτριες της στο πανεπιστήμιο Μπαχαουντίν Ζακαρίγια του Μουλτάν, όπου σπούδασε φαρμακευτική από το 2007 ως το 2012, πήγαινε ήδη από τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών της στα βραδινά μαθήματα του αλ Χούντα.

Το Ινστιτούτο αλ Χούντα, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1994 από τον Φαρχάτ Χάσμι, διαφέρει από τα χιλιάδες άλλα ιεροδιδασκαλεία του Πακιστάν όπου φοιτούν εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες κάθε χρόνο στο ότι έχει στόχο να προσελκύει κυρίως μέλη της μεσαίας και ανώτερης τάξης.

Σύμφωνα με δυο παλιές της συμφοιτήτριες στο πανεπιστήμιο, η Τασφίν Μαλίκ «άλλαξε εντελώς» την περίοδο που πήγαινε στην κορανική σχολή. «Λίγο-λίγο έγινε πιο σοβαρή και πιο αυστηρή», είπε η μία, ζητώντας να μην κατονομαστεί.

Ο Αρίφ Ραφίκ, ειδικός στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής (Ουάσινγκτον) εκτίμησε πως το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή πήγαινε «σε ένα τέτοιο ίδρυμα υποδεικνύει πως είχε ενστερνιστεί μια εκδοχή του Ισλάμ πιο σύγχρονη, αλλά και πιο αυστηρή».

«Αυτό μπορεί να την έκανε πιο ευπρόσβλητη από την ιδεολογία μιας διεθνικής τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως το ΙΚ», πρόσθεσε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως είναι μάλλον σπάνιο πρόσωπα που έχουν φοιτήσει στο αλ Χούντα να μετατραπούν σε εξτρεμιστές.

Οι σπουδές της στο αλ Χούντα αφ' εαυτών «δεν απαντούν στο ερώτημα πώς μια συντηρητική έγινε μουσουλμάνα σαλαφίστρια και τζιχαντίστρια», επισήμανε.

Η Τασφίν Μαλίκ προστίθεται σε μια σειρά εξτρεμιστών από το Πακιστάν. Ανάμεσά τους ήταν ο Φάιζαλ Σάχζαντ, που αποπειράθηκε να διαπράξει μια επίθεση στην Τάιμς Σκουέαρ το 2010, ο Χάλιντ Σέιχ Μοχάμεντ, ο φερόμενος ως εγκέφαλος των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, και η «κυρία αλ Κάιντα», η Αάφια Σιντίκι, πτυχιούχος νευροεπιστήμονας που εκτίει ποινή κάθειρξης 86 ετών διότι επιτέθηκε εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση του Πακιστάν προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ιεροδιδασκαλείων, ειδικά εκείνων που υπάρχουν υποψίες ότι προωθούν τη μισαλλοδοξία και αποτελούν εύφορο έδαφος για τον εξτρεμισμό. Αλλά οι προσπάθειές της έχουν προκαλέσει οργή σε ιερωμένους που κατηγορούν τις αρχές πως προωθούν μια «αντιισλαμική άποψη».

Ανησυχίες πάντως υπάρχουν και για το πανεπιστήμιο Μπαχαουντίν Ζακαρίγια των 35.000 φοιτητών, όπου σταθμεύουν μονίμως αστυνομικοί και στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών. Η αύξηση των μέτρων ασφαλείας και παρακολούθησης επιβλήθηκαν μετά τη σφαγή 134 μαθητών σε ένα σχολείο για παιδιά στρατιωτικών στην Πεσάβαρ πριν από έναν χρόνο, η ευθύνη για το οποίο αποδόθηκε στο Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν.

«Το πανεπιστήμιο βρίσκεται υπό παρακολούθηση 24 ώρες το 24ωρο», είπε ένας αστυνομικός. Τον περασμένο μήνα είχαν ανακαλυφθεί όπλα σε μια εστία, είχαν συλληφθεί τρεις φοιτητές και είχαν κατασχεθεί κινητά τηλέφωνα και φορητοί υπολογιστές.

Ένα άλλο στέλεχος των υπηρεσιών ασφαλείας στην πανεπιστημιούπολη, ένας αξιωματικός της αστυνομίας που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε πως πριν από λίγους μήνες, ο πρύτανης έλαβε μια επιστολή από μια οργάνωση εκτός νόμου που απειλούσε να σφαγιάσει φοιτητές.

«Αυτό το είδος της εξτρεμιστικής σκέψης υπάρχει εδώ (σ.σ. στο νότιο Πουντζάμπ) γενικά, και φυσικά θα αντανακλαστεί στο πανεπιστήμιο», είπε ο αξιωματικός.

Ο εκπρόσωπος του πανεπιστημίου Μπαμπάρ Χακάν είπε πως το ίδρυμα προωθεί «καλές αξίες» και καταδίκασε τη μαζική δολοφονία που διέπραξε η Τασφίν Μαλίκ.

Λίγη ώρα μετά τη δήλωσή του, τέσσερα οχήματα γεμάτα αστυνομικούς συνόδευσαν εκτός πανεπιστημιούπολης μια ομάδα δημοσιογράφων του Reuters, κάνοντας λόγο περί απειλών για την ασφάλειά τους.

Σχετικές ειδήσεις