ΚΟΣΜΟΣ

Ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από το E.coli

Ζητούν αποζημιώσεις για τις ζημιές από το E.coli
Αποζημίωση 80 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για τη ζημιά που υπέστη η γεωργία της, όταν τα αγγούρια της ενοχοποιήθηκαν εσφαλμένα για την επιδημία του...

Αποζημίωση 80 εκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ για τη ζημιά που υπέστη η γεωργία της, όταν τα αγγούρια της ενοχοποιήθηκαν εσφαλμένα για την επιδημία του θανατηφόρου βακτηρίου E.coli, θα ζητήσει η Ισπανία.

Η χώρα είχε ανακοινώσει από τις αρχές Ιουνίου ότι θα ζητούσε από την ΕΕ "έκτακτη βοήθεια" ως "αποζημίωση".

Τα ισπανικά αγγούρια, τα οποία αρχικά θεωρήθηκαν ύποπτα από τις γερμανικές αρχές ως πηγή της επιδημίας της αιμορραγικής διάρροιας που έχει προκαλέσει το θάνατο 48 ανθρώπων μέχρι σήμερα στην Ευρώπη, απαλλάχτηκαν της κατηγορίας αυτής όταν οι γερμανικές υγειονομικές αρχές ανακάλυψαν τελικά ότι σπόροι φύτρων είναι πηγή της επιδημίας αυτής.

Ωστόσο ο συναγερμός αυτός που διήρκησε 10 ημέρες, προκάλεσε πτώση των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών στην Ευρώπη ωθώντας την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια 210 εκατομμυρίων ευρώ στους πληγέντες γεωργούς.

Η ισπανική ομοσπονδία παραγωγών-εξαγωγέων φρούτων και λαχανικών (Fepex) στην Ευρώπη είχε εκτιμήσει στην αρχή ότι οι απώλειες για τη χώρα ανέρχονταν σε 225 εκατομμύρια ευρώ ανά εβδομάδα. Ο Συντονισμός οργανώσεων γεωργών και κτηνοτρόφων (COAG) είχε ανακοινώσει κατόπιν το ποσό των 350 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά.