ΚΟΣΜΟΣ

Απέτυχαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας

Απέτυχαν οι συνομιλίες Ισραήλ-Τουρκίας
Η ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ δεν επετεύχθη, στις εντατικές συνομιλίες...

Η ομαλοποίηση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ δεν επετεύχθη, στις εντατικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν σε Νέα Υόρκη και Γενεύη.

Οι δύο χώρες ήρθαν σε ρήξη, όταν τον περασμένο Μάιο η επίθεση του ισραηλινού στρατού στο τουρκικό πλοίο Μαβί Μαρμαρά άφησε νεκρούς εννέα Τούρκους ακτιβιστές. Το πλοίο συμμετείχε στο Διεθνή Στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας και κατά την επίθεση βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Σύμφωνα με ισραηλινή πηγή, οι συνομιλίες δεν έφτασαν σε κάποιον συμβιβασμό σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας για επίσημη απολογία και την άρνηση του Ισραήλ να εκφράσει κάτι περισσότερο από τη λύπη του για το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών.

Ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ υπέγραψαν την έκθεση του ΟΗΕ για το περιστατικό, η οποία αναμένεται να παραδοθεί στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Η άρνηση του Ισραήλ να υπογράψει την έκθεση εστιάζεται στο ότι η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Ισραηλινοί κομάντο ενήργησαν με τρόπο «υπερβολικό και αδικαιολόγητο» απέναντι στο Μαβί Μαρμαρά.

Σύμφωνα με την ισραηλινή πηγή, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών βεβαίωσε τη νομιμότητα του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας που έχει επιβληθεί από το Ισραήλ.