ΚΟΣΜΟΣ

Απαγάγουν ή αγοράζουν παιδιά για επιθέσεις αυτοκτονίας!

Απαγάγουν ή αγοράζουν παιδιά για επιθέσεις αυτοκτονίας!

Στο Αφγανιστάν αλλά και σε άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας, τα παιδιά εκπαιδεύονται σε ειδικά κέντρα για επιθέσεις αυτοκτονίας!

«Στην βορειοαφγανική επαρχία Κουντούς, οι Ταλιμπάν έχουν φτιάξει ένα ειδικό κέντρο εκπαίδευσης για επιθέσεις αυτοκτονίας. Εκεί δεν εκπαιδεύονται μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά», υποστηρίζει στη Deutsche Welle ο Αντρέι Σερένκο, ειδικός από το Κέντρο Σύγχρονών Σπουδών του Αφγανιστάν στη Μόσχα.

Εξηγεί: «Παιδιά ηλικίας έξι με οχτώ ετών μαθαίνουν για παράδειγμα να τοποθετούν νάρκες στην άκρη του δρόμου».

Σύμφωνα με τον ίδιον, η εκπαίδευση των παιδιών διαρκεί από ένα μέχρι και έξι χρόνια!

Ο Αντρέι Σερένκο ισχυρίζεται πως τα περισσότερα παιδιά είτε απαγάγονται, είτε πουλιούνται από τους ίδιους τους γονείς τους. Για κάποια παιδιά δίνονται μέχρι και 1.000 δολάρια! Στο Αφγανιστάν υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή Γκαρμάχ και ένα ακόμα στην επαρχία Σαρ ε Πουλ όπου διδάσκουν πολλοί Πακιστανοί. Η εκπαίδευση στο δεύτερο κέντρο διαρκεί μόλις τρεις μήνες. Το Κέντρο Σύγχρονών Σπουδών του Αφγανιστάν στη Μόσχα έχει καταμετρήσει ήδη έξι ή εφτά παιδιά.

«Οι τρομοκράτες χρησιμοποιούν παιδιά διότι αυτά μπορούν να κερδίσουν πολύ πιο εύκολα την εμπιστοσύνη των υποψήφιων θυμάτων», περιγράφει η Ναταλία Καριτόνοφ, από το Κέντρο Ερευνών Κρίσεων CSRC στη Μάλτα. Τα παιδιά μπορούν να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε πιθανούς τόπους τρομοκρατικών επιθέσεων.

Ο Αντρέι Σερένκο εκτιμά ότι το Ισλαμικό Κράτος προετοιμάζει καμικάζι αυτοκτονίας γυναίκες και παιδιά σε Ιράκ και Συρία. Στα κέντρα του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν εκπαιδεύονται μόνο άντρες.

Η εκπαίδευση παιδιών ως καμικάζι αυτοκτονίας κατά τη γνώμη του οφείλεται στην επιρροή της αραβικής Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν. Ο Αντρέι Σερένκο δηλώνει πάντως πως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο ρόλος του Ουζμπεκιστάν. «Οπαδοί της Ισλαμιστικής Κίνησης Ουσμπεκιστάν θεωρούνται δάσκαλο οι οποίοι δίδαξαν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο Αφγανιστάν (ΙBU)». Για το λόγο αυτό, ο Ρώσος ειδικός θεωρεί πως κάποιοι οπαδοί της IBU έχουν προσχωρήσει στο Ισλαμικό Κράτος.