ΚΟΣΜΟΣ

Σε απειλητικό βίντεο του ISIS απαντά ο Φρανσουά Ολάντ (Vid)

Σε απειλητικό βίντεο του ISIS απαντά ο Φρανσουά Ολάντ (Vid)

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε σήμερα ότι«καμία απειλή δε θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει», μετά τη δημοσιοποίηση χθες (24/1/2016) ενός βίντεο του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), στο οποίο παρουσιάζονται οι δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και απειλούνται όλες οι χώρες που μετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον των τζιχαντιστών.

«Τίποτε δε θα μας τρομάξει, καμία απειλή δεν θα κάνει τη Γαλλία να διστάσει σε αυτό που έχει να κάνει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο περιθώριο επίσημης τελετής που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στο Νέο Δελχί, κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Ινδία.

«Το μόνο που κάνουν οι εικόνες αυτές είναι να ακυρώνουν τους δράστες των εγκλημάτων αυτών», σημείωσε επίσης.

«Ο λόγος που έλαβα μέτρα για την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ήταν επειδή ξέρω ότι η απειλή αυτή είναι εκεί και ότι εμείς δεν θα υποχωρήσουμε σε τίποτε, ούτε στα μέσα για την υπεράσπιση της χώρας μας ούτε στις ελευθερίες», πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

Στο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε χθες παρουσιάζονται οι 9 δράστες των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 130 ανθρώπους.

Οι δράστες ήταν 4 Βέλγοι, 3 Γάλλοι και 2 Ιρακινοί, υποστηρίζει το βίντεο, που φέρει τον τίτλο «Σκοτώστε τους όπου τους συναντήσετε». Οι άνδρες αυτοί εικονίζονται να διαπράττουν θηριωδίες, όπως να αποκεφαλίζουν ομήρους ή να τους εκτελούν με σφαίρες.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Γαλλίας έχουν αναγνωρίσει τα 8 μέλη της ομάδας των τζιχαντιστών που διέπραξε τις επιθέσεις στο Παρίσι, αλλά δεν έχουν μέχρι στιγμής κατονομάσει τους δύο καμικάζι του Σταντ Ντε Φρανς, οι οποίοι είχαν πάνω τους πλαστά συριακά διαβατήρια.

Στο βίντεο που δημοσιοποίησε το ISIS αποσιωπείται η συμμετοχή στις επιθέσεις ενός 10ου άνδρα, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο οποίος διαφεύγει.

Μιλώντας στα αραβικά και τα γαλλικά, πολλοί από τους δράστες των επιθέσεων δηλώνουν ότι «το μήνυμά τους απευθύνεται σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στον συνασπισμό» υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ο οποίος από τον Σεπτέμβριο του 2014 πλήττει θέσεις των τζιχαντιστών στο Ιράκ και τη Συρία.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου, δεν έχει ακόμη επαληθευτεί επισήμως η γνησιότητα του βίντεο αυτού.

Δείτε απόσπασμα από το εν λόγω βίντεο: