ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει τη Συρία

Η Ρωσία προειδοποιεί τον Άσαντ κατά των σχεδίων του να ανακαταλάβει τη Συρία

Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προειδοποίησε σήμερα τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ κατά της υλοποίησης των σχεδίων του για μια ανακατάληψη όλης της Συρίας, τα οποία, όπως είπε, είναι επιζήμια για τις ρωσικές διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται για την επίτευξη μιας κατάπαυσης του πυρός.

«Η Ρωσία έχει επενδύσει σοβαρά από πολιτικής, διπλωματικής και τώρα στρατιωτικής άποψης στην επίλυση αυτής της κρίσης. Γι'αυτό βεβαίως και θα θέλαμε ο Μπασάρ αλ Άσαντ να το λαμβάνει αυτό υπόψη του», δήλωσε ο Τσούρκιν σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kommersant, στην οποία πάντως υπογράμμισε ότι πρόκειται για «προσωπική του άποψη».

Αν η Δαμασκός θεωρεί ότι «δεν χρειάζεται μια κατάπαυση του πυρός και ότι πρέπει να πολεμήσει μέχρι τη νίκη, η σύγκρουση αυτή θα διαρκέσει για πολύ καιρό ακόμη, αυτό προκαλεί φόβο και μόνον στη σκέψη», σημείωσε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Άσαντ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θέλει να ανακαταλάβει όλη τη Συρία.

Ωστόσο ο Τσούρκιν υποβάθμισε τη σημασία των δηλώσεων του Σύρου προέδρου, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη «όχι αυτό που λέει (...) αλλά αυτό που θα κάνει στο τέλος» και σημείωσε ότι «αν οι συριακές αρχές αποδεχθούν τον καθοδηγητικό ρόλο της Ρωσίας στην επίλυση της κρίσης αυτής, θα έχουν τότε μια ευκαιρία να βγουν από αυτήν με αξιοπρέπεια».

«Αν απομακρυνθούν από αυτόν το δρόμο, αυτό μπορεί να καταλήξει σε μια κατάσταση πολύ δύσκολη, και για τις ίδιες», συμπλήρωσε ωστόσο.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή στον ΟΗΕ και όσον αφορά την άποψη της Μόσχας για τις δηλώσεις του Άσαντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε ότι «όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Πούτιν, ξεκινάει από την αρχή ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση από μια πολιτική ρύθμιση" στη Συρία. Αλλά για να υπάρξει μια λύση στην κρίση, είναι επίσης απαραίτητο να νικήσουμε την τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Τσούρκιν σημείωσε εξάλλου στην Kommersant ότι είναι «πολύ αργά» για τη δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία, κάτι στο οποίο εμμένουν κυρίως η Γερμανία και η Τουρκία.

«Όταν όλος ο κόσμος πετάει και βομβαρδίζει, δεν μπορούμε να μιλάμε για ζώνες αεροπορικού αποκλεισμού», σημείωσε.

«Θεωρητικά θα μπορούσαμε να φανταστούμε μια τέτοια πρόταση στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας για μια εκεχειρία, αλλά αυτό είναι εντελώς θεωρητικό, κυρίως αν λάβει κανείς υπόψη του την παρουσία μας στη Συρία», κατέληξε.

Μια κατάπαυση του πυρός αναμένεται θεωρητικά να τεθεί σε ισχύ ως τα τέλη της εβδομάδας, βάσει συμφωνίας που επετεύχθη έπειτα από τις σκληρές διαπραγματεύσεις στο Μόναχο μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των κύριων συμμάχων τους πάνω στο ζήτημα αυτό --χωρίς τις εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο στη Συρία.

Ωστόσο αυτή η εκεχειρία παραμένει κάτι το υποθετικό.
Διπλωμάτες στη Γενεύη δήλωσαν ότι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Ρωσίας είχαν συνομιλίες στην ελβετική αυτή πόλη πριν από μια ευρύτερη συνάντηση του ΟΗΕ με στόχο να εξασφαλιστεί μια κατάπαυση του πυρός στη Συρία.

Οι διμερείς αυτές συνομιλίες, οι οποίες δεν είχαν προαναγγελθεί, αποσκοπούσαν στη σύγκλιση των θέσεων μεταξύ των δύο πλευρών προτού οι δύο μεγάλες δυνάμεις προεδρεύσουν από κοινού στη συνάντηση του ΟΗΕ που θα γίνει για το θέμα αυτό, πρόσθεσαν οι διπλωμάτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να διευκρινίσουν περαιτέρω.

«Η ιδέα όλου του εγχειρήματος είναι η Ρωσία και οι ΗΠΑ να έχουν μια κοινή ματιά», δήλωσε στο Reuters ένας διπλωμάτης που πρόσκειται στη διαδικασία.

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα δήλωσε σε συνέντευξή του στη σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι δεν θεωρεί ρεαλιστική μια επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών της Γενεύης για τη Συρία στις 25 Φεβρουαρίου.

«Δεν μπορώ ρεαλιστικά να συγκαλέσω νέες συνομιλίες στη Γενεύη στις 25 Φεβρουαρίου, αν και έχουμε την πρόθεση να το κάνουμε σύντομα», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε 10 μέρες για να προετοιμαστούμε και να αποστείλουμε τις προσκλήσεις. Οι συνομιλίες (...) είναι δυνατό να επιτύχουν αν συνεχιστεί η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και αν εξασφαλίσουμε μια εκεχειρία», σημείωσε εξάλλου ο απεσταλμένος του ΟΗΕ, ο οποίος αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη να κάνει έναν απολογισμό των μεσολαβητικών του προσπαθειών ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα και πάλι στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σάλμαν εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την εξεύρεση μιας λύσης στη συριακή κρίση, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Κρεμλίνο, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα οι δύο ηγέτες.

Ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε εξάλλου ότι ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας προσεκλήθη να επισκεφθεί τη Ρωσία, κατέληξε το Κρεμλίνο.

Σχετικές ειδήσεις