ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση για την παραμονή μεταναστών σε μία χώρα

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Απόφαση για την παραμονή μεταναστών σε μία χώρα

Το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε σήμερα ότι οι αρχές μπορούν να επιβάλλουν σε ορισμένους μετανάστες να ζουν σε συγκεκριμένο τόπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν ο λόγος είναι να τους βοηθήσουν να ενσωματωθούν στην κοινωνία.

Η απόφαση αφορά τους μετανάστες στους οποίους έχει αποδοθεί η αποκαλούμενη επικουρική προστασία –που δεν πληρούν τα κριτήρια για να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, αλλά χρήζουν διεθνούς προστασίας– και μπορεί ως εκ τούτου να εφαρμοστεί και σε όλους όσοι έχουν αποκτήσει άσυλο.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ανέφερε πως γενικά οι μετανάστες υπό καθεστώς προστασίας μπορούν να κινούνται ελεύθερα και να επιλέγουν τον τόπο κατοικίας τους.

Οι τοπικές αρχές δεν μπορούν, όπως ορισμένες επιδίωξαν, να θέσουν μια προϋπόθεση κατοικίας προκειμένου να διασφαλίσουν μια ισορροπημένη κατανομή του κόστους των κοινωνικών επιδομάτων.

Όμως το δικαστήριο έκρινε πως η νομοθεσία της ΕΕ δεν μπορεί να αποτρέψει την εφαρμογή της προϋπόθεσης κατοικίας για σκοπούς προώθησης της ενσωμάτωσης, ακόμη και αν ο όρος αυτός δεν εφαρμόζεται σε άλλους πολίτες χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ.

Την υπόθεση παρέπεμψε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ένα γερμανικό δικαστήριο που εξέταζε τη διαμάχη μεταξύ δύο τοπικών αρχών στη βόρεια Γερμανία και δύο σύρων πολιτών που έφθασαν στη Γερμανία το 1998 και το 2001.

Και στους δύο δόθηκε καθεστώς επικουρικής προστασίας, έλαβαν κοινωνικά επιδόματα και απέκτησαν άδεια παραμονής υπό τον όρο ότι ζούσαν σε συγκεκριμένο μέρος, όρο τον οποίο προσέβαλαν στο δικαστήριο.

Το δικαστήριο της ΕΕ ανέφερε πως επαφίεται στο γερμανικό δικαστήριο να προσδιορίσει κατά πόσον οι ενάγοντες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες ενσωμάτωσης απ' ό,τι άλλοι κάτοικοι που δεν είναι πολίτες της ΕΕ και οι οποίοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα.

Το 2015, οι 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έδωσαν άσυλο σε 252.230 περιπτώσεις από τις οποίες περίπου τα δύο τρίτα αφορούσαν πρόσφυγες και στους υπόλοιπους δόθηκε καθεστώς ανθρωπιστικής ή επικουρικής προστασίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.

Πρόσφυγες είναι όσοι φεύγουν για να γλιτώσουν από διώξεις λόγω της φυλής, της θρησκείας, της εθνικότητάς τους, της κοινωνικής ομάδας στην οποία ανήκουν ή λόγω των πολιτικών πεποιθήσεών τους. Άλλοι που φεύγουν για να γλιτώσουν από συγκρούσεις γενικά ή από φυσικές καταστροφές μπορεί επίσης να πληρούν τους όρους για προστασία αν και δεν θεωρούνται πρόσφυγες.

Σχετικές ειδήσεις