ΚΟΣΜΟΣ

Η Google προτείνει να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από το διαδίκτυο

Η Google προτείνει να εκδιωχθεί το Ισλαμικό Κράτος από το διαδίκτυο

Να μην επιτρέπεται στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους να δημοσιοποιούν περιεχόμενο στο διαδίκτυο, πρότεινε ως μέσο αναχαίτισης της δράσης των τζιχαντιστών ο «διευθυντής ιδεών» της Google, Τζάρεντ Κόεν.

Σύμφωνα με δημοσίευμά της Guardian, ο Κόεν υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι τρομοκράτες την προπαγάνδα τους στο διαδίκτυο είναι να εκδιωχθούν από αυτό, από τη στιγμή που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη διάδοση πληροφοριών μέσω internet.

«Το ISIS χρησιμοποιεί τις τάσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να διαδώσει τις πεποιθήσεις του, ενώ έχει πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις χάρη στο διαδίκτυο», συμπληρώνει ο Κόεν.

Σημειώνεται ότι το «Ισλαμικό Κράτος» έχει χρησιμοποιήσει για όφελός του εργαλεία και υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί σε δυτικές χώρες, κάτι που έχει φέρει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως το Facebook και το Twitter.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα της Guardian, φαίνεται ότι αυτές οι εταιρείες προσφέρουν ένα περιβάλλον ελευθερίας του λόγου, κάτι που όμως έρχεται σε άμεση σύγκρουση με την επιδίωξη για καταστολή της τρομοκρατικής προπαγάνδας.

Ο Κόεν δήλωσε έτσι ότι τα μέλη του ΙΚ «έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια υπερβολική αίσθηση του μεγέθους της οργάνωσης στο Διαδίκτυο». Όπως εξηγεί, η τζιχαντιστική οργάνωση το έχει επιτύχει αυτό με τη δημιουργία πληθώρα λογαριασμών στις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης - συγκριτικά με τα μέλη της - δίνοντας την εντύπωση ότι ο αριθμός των οπαδών του ολοένα και αυξάνεται.

Συνέχισε λέγοντας ότι οι εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να διαγράφουν τους λογαριασμούς που έχουν ή ανοίγουν τα μέλη του ΙΚ, προκειμένου να αποτραπεί η επαφή τους με το ανοιχτό Διαδίκτυο.

Κατά τη γνώμη, τέλος, του «διευθυντή ιδεών» της Google, το ΙΚ «δεν αποτελεί μια οργάνωση που κατανοεί την τεχνολογία» και για το λόγο αυτόν καταφεύγουν σε τακτικές που συνήθως συνδέονται με απάτες. Τονίζει ωστόσο ότι οι δράσεις αυτές δεν θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υποτιμούνται.

Σχετικές ειδήσεις