ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ουκρανίας - Ε.Ε.

Ολλανδία: Δημοψήφισμα για τη σύνδεση Ουκρανίας - Ε.Ε.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» φαίνεται να προηγείται αισθητά του «ναι» ανάμεσα στους πολίτες που προτίθενται να μετακινηθούν μέχρι τις κάλπες, ενώ η συμμετοχή τοποθετείται οριακά πάνω από το 30% που αποτελεί το κατώτο όριο για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος

Οι ολλανδοί ψηφοφόροι καλούνται την Τετάρτη (06/04) να αποφανθούν για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Ουκρανία σε ένα δημοψήφισμα που θα αποτελέσει τεστ για τα αισθήματα της ολλανδικής κοινής γνώμης απέναντι στην ΕΕ εν όψει και του βρετανικού δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας στην Ενωση.

Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί και από τις 28 χώρες μήλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ. Η Ολλανδία είναι η μόνη χώρα που δεν την έχει επικυρώσει.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό και κατά συνέπεια, η επικράτηση του «όχι» δεν θα αναγκάσει την ολλανδική κυβέρνηση να προβάλει βέτο στην συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία. Ωστόσο ο εύθραυστος κυβερνών συνασπισμός της Ολλανδίας δεν θα μπορεί να αγνοήσει ένα αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, έναν χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές.

Πολέμιοι της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ουκρανίας θεωρούν ότι ωθεί την Ένωση σε μία συμμαχία με μία διεφθαρμένη χώρα που χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ οικονομικής βοήθειας. Παρότι πρόκειται ουσιαστικά για συμφωνία εμπορικής συνεργασίας που δεν επιτρέπει στους Ουκρανούς να εργασθούν στην ΕΕ, θεωρούν ότι αποτελεί τον προθάλαμο για μελλοντική ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Η απόρριψη της συμφωνίας σύνδεσης της ΕΕ με την Ουκρανία, από τους ψηφοφόρους ή από την ολλανδική κυβέρνηση, θα αποτελέσει πολιτική νίκη του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που είναι αντίθετος με την ενίσχυση των σχέσεων του Κιέβου με την Ευρώπη, στον λεκτικό του πόλεμο με τη Δύση.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «όχι» φαίνεται να προηγείται αισθητά του «ναι» ανάμεσα στους πολίτες που προτίθενται να μετακινηθούν μέχρι τις κάλπες, ενώ η συμμετοχή τοποθετείται οριακά πάνω από το 30% που αποτελεί το κατώτο όριο για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος.

Σχετικές ειδήσεις