ΚΟΣΜΟΣ

Την έναρξη των «εαρινών επιθέσεων αυτοκτονίας» ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν (Vid)

Την έναρξη των «εαρινών επιθέσεων αυτοκτονίας» ανακοίνωσαν οι Ταλιμπάν (Vid)

Οι αφγανοί Ταλιμπάν, τους οποίους διάφορες χώρες προσπαθούν να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την αφγανική κυβέρνηση, ανακοίνωσαν σήμερα την έναρξη της «εαρινής επιχείρησής» τους.

Οι αντάρτες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να «εξαπολύσουν επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εναντίον εχθρικών θέσεων σε όλη τη χώρα» με την «επιχείρηση Ομάρι», όπως την ονομάζουν, ως φόρο τιμής στον μουλά Ομάρ, ιδρυτή του κινήματος των Ταλιμπάν, του οποίου ο θάνατος ανακοινώθηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Η εαρινή επιχείρηση των Ταλιμπάν κηρύσσει συνήθως την έναρξη της «εποχής των μαχών» στο Αφγανιστάν, μετά την εκεχειρία του χειμώνα. Ωστόσο αυτόν τον χειμώνα, οι μάχες συνεχίστηκαν σε όλη τη χώρα. «Με τον ερχομό της άνοιξης ήρθε και πάλι η ώρα να ανανεώσουμε την αποφασιστικότητά μας για τζιχάντ και τις επιχειρήσεις μας. Συνεπώς, η ηγεσία του Ισλαμικού Εμιράτου ανακοινώνει τη φετινή τζιχαντιστική επιχείρηση», αναφέρουν οι εξτρεμιστές.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν κυρίως επιχειρήσεις «που θα πραγματοποιήσουν μάρτυρες εναντίον εχθρικών προπυργίων», δηλαδή επιθέσεις αυτοκτονίας, τακτική στην οποία συχνά καταφεύγουν οι αντάρτες, γενικά εναντίον της αστυνομίας και του στρατού, τους οποίους θεωρούν «υπηρέτες» των ξένων δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν.

Τη Δευτέρα, 12 νεοσύλλεκτοι του στρατού σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν στην ανατολική χώρα.

Οι ισλαμιστές που πραγματοποιούν αιματηρή εξέγερση μετά την πτώση του καθεστώτος τους στις 2001, σχεδιάζουν να επιτεθούν και εναντίον 13.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ ώστε να τους «ρίξουν το ηθικό» και να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα, όπως εξηγούν σε προκήρυξη που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο.

Η αποχώρηση των ξένων στρατιωτών είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των Ταλιμπάν για να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πέρυσι, ένας πρώτος απευθείας διάλογος έγινε στο Πακιστάν αλλά η επαφή διακόπηκε απότομα μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του θανάτου του μουλά Ομαρ. Σε μια προσπάθεια επανάληψης της απευθείας ειρηνευτικής διαδικασίας, Αφγανοί, Πακιστανοί, Κινέζοι και Αμερικανοί συνεδριάζουν κατά περιόδους στο Ισλαμαμπάντ και στην Καμπούλ από τον Ιανουάριο, αλλά δεν έχει υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

Παρότι ο διάδοχος του μουλά Ομάρ, ο μουλάς Αχτάρ Μανσούρ, δεν έχει τη συναίνεση όλων των στελεχών των Ταλιμπάν, το κίνημα αύξησε τις επιθέσεις και τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες. Οι αντάρτες κατάφεραν έτσι να καταλάβουν για σύντομο χρονικό διάστημα την Κουντούζ, στρατηγική περιοχή του βορρά, το φθινόπωρο.

Σχετικές ειδήσεις