ΚΟΣΜΟΣ

Ν.Αφρική: Οι απεργίες ανησυχούν την κυβέρνηση

Ν.Αφρική: Οι απεργίες ανησυχούν την κυβέρνηση
Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυβέρνηση σήμερα για το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη Νότια..

Εντείνονται οι ανησυχίες στην κυβέρνηση σήμερα για το ενδεχόμενο η συνεχιζόμενη απεργία των ανθρακωρύχων να προκαλέσει προβλήματα στην ηλεκτροδότηση στη Νότια Αφρική, ενώ και οι χρυσωρύχοι ετοιμάζονται να αρχίσουν και αυτοί κινητοποιήσεις.


Στη χώρα σημειώθηκαν πρόσφατα βίαιες διαδηλώσεις για το αυξανόμενο κόστος της ηλεκτροδότησης και τις ελλείψεις ενέργειας.


«Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις τόσο στον τομέα του άνθρακα όσο και στα αδαμαντωρυχεία, στις οποίες συμμετέχουν 155.000 εργαζόμενοι, θα μεγαλώσουν την Πέμπτη, καθώς πάνω από 250.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία από τον τομέα του χρυσού θα λάβουν μέρος σε αυτές», ανέφερε ανακοινωθέν της Εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων των Εργαζομένων στα Ορυχεία (NUM).


Οι κινητοποιήσεις προκηρύχθηκαν μετά την κατάρρευση των συνομιλιών μεταξύ της συνομοσπονδίας και του συνδέσμου των επιχειρήσεων στις οποίες ανήκουν τα ορυχεία. Οι εργαζόμενοι ζητούν αυξήσεις ύψους 14%, επισημαίνοντας τη ραγδαία αύξηση της τιμής του χρυσού στις διεθνείς αγορές, ενώ οι εργοδότες προσφέρουν μόλις 7%.


Απεργίες συνεχίζονται και σε άλλους τομείς-κλειδιά όπως στις διανομές καυσίμων. Η επόμενη συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστών και εργοδοτών του κλάδου καυσίμων αναμένεται να γίνει αύριο.