ΚΟΣΜΟΣ

Unicef: «Κίνδυνοι σε κάθε βήμα» για 9 στα 10 παιδιά που έφθασαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας

Unicef: «Κίνδυνοι σε κάθε βήμα» για 9 στα 10 παιδιά που έφθασαν ασυνόδευτα στην Ευρώπη μέσω Ιταλίας

Τουλάχιστον 7.009 ασυνόδευτα παιδιά ταξίδεψαν τους πρώτους πέντε μήνες του 2016 από τη βόρεια Αφρική στην Ιταλία, ακολουθώντας μια διαδρομή που τις τελευταίες εβδομάδες έχει γίνει μια από τις πιο πολυσύχναστες και θανατηφόρες για τους μετανάστες στην Ευρώπη, αναφέρεται στην έκθεση της Unicef με τίτλο "Κίνδυνοι σε κάθε βήμα".

Ιταλοί κοινωνικοί λειτουργοί δήλωσαν στη Unicef ότι ορισμένα αγόρια και κορίτσια είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά και εξαναγκαστεί στην πορνεία στη Λιβύη, ενώ μερικά από τα κορίτσια που έφθασαν στην Ιταλία κυοφορούσαν έπειτα από βιασμό.

"Αν προσπαθήσεις να τρέξεις, σε πυροβολούν και πεθαίνεις. Εάν σταματήσεις να δουλεύεις, σε χτυπούν. Είναι ακριβώς σαν το δουλεμπόριο", είπε ο 16χρονος Αϊμάμο στη Unicef. "Μια φορά, μόλις που ξεκουραζόμουν για πέντε λεπτά, ένας άνδρας με χτύπησε με ένα μπαστούνι. Μετά τη δουλειά, σε κλειδώνουν μέσα", είπε περιγράφοντας τις συνθήκες στο αγρόκτημα στη Λιβύη, όπου εργάστηκε για δύο μήνες μαζί με τον αδελφό του για να πληρώσουν τους διακινητές.

Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που ταξίδευσαν από τη βόρεια Αφρική προς την Ιταλία το 2016 μέχρι στιγμής είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2015, αναφέρει η Unicef, προσθέτοντας ότι ακόμη δεν έχει διαπιστωθεί ο λόγος της τόσο μεγάλης αύξησης.

Ο Κρίστοφερ Τάιντι, εκπρόσωπος της Unicef, δήλωσε ότι κορίτσια από τη Νιγηρία του είπαν ότι έφυγαν για την Ευρώπη για να γλιτώσουν από έναν πρώιμο γάμο, ενώ ένα αγόρι από τη Σομαλία δήλωσε η οικογένειά του τον έστειλε μακριά όταν η ένοπλη ανταρτική οργάνωση Σεμπάμπ απείλησε ότι θα τον στρατολογήσει.

"Η ακραία φτώχεια είναι μείζον κίνητρο επίσης", δήλωσε ο Τάιντι στο Thomson Reuters Foundation τηλεφωνικά από τη Γερμανία. "Συνάντησα αγόρια από χώρες όπως η Γκάμπια που έκαναν αυτό το ταξίδι βασικά γιατί οι οικογένειές τους ήταν τόσο φτωχές που τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη στέλνονται στην Ευρώπη για να προσπαθήσουν και να κερδίσουν χρήματα που θα στείλουν πίσω στο σπίτι".

Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 5ης Ιουνίου του 2016, 2.859 θάνατοι (εκ των οποίων πολλών παιδιών) καταγράφηκαν σε όλη τη Μεσόγειο, η συντριπτική πλειοψηφία χάθηκε στην επικίνδυνη διαδρομή της κεντρικής Μεσογείου από τη βόρεια Αφρική, σε σύγκριση με 3.770 θανάτους όλο το 2015. , σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Η Unicef προειδοποιεί ότι με την έλευση του καλοκαιριού, ο αριθμός των παιδιών που ταξιδεύουν ασυνόδευτα στην κεντρική Μεσόγειο αναμένεται να αυξηθεί. Σήμερα 235.000 μετανάστες βρίσκονται στη Λιβύη, δεκάδες χιλιάδες μεταξύ αυτών είναι ασυνόδευτα παιδιά, πολλοί προσπαθούν να φθάσουν στη βόρεια Γαλλία έχοντας ως τελικό προορισμό τη Βρετανία.

"Είναι μια απελπιστική κατάσταση, καλύπτεται από σιωπή (και εκτυλίσσεται) μακριά από τα μάτια μας, συνεπώς αγνοείται", δήλωσε η Μαρί-Πιέρ Πουατιέ, ειδική συντονίστρια της UNICEF για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση στην Ευρώπη. "Δεκάδες χιλιάδες παιδιά κινδυνεύουν καθημερινά και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα είναι έτοιμα να διακινδυνεύσουν τα πάντα. Πρέπει επειγόντως να τα προστατεύσουμε από κάθε είδους κακομεταχείριση από όσους επωφελούνται από την κατάσταση για να εκμεταλλευτούν τα όνειρα των παιδιών".

"Όλες οι χώρες (αυτές τις οποίες τα παιδιά εγκαταλείπουν, αυτές τις οποίες διασχίζουν και αυτές στις οποίες ζητούν άσυλο) έχουν την υποχρέωση να εφαρμόσουν μέτρα προστασίας, επικεντρωμένα στους κινδύνους που διατρέχουν τα ασυνόδευτα παιδιά.

Σχετικές ειδήσεις