ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Σάλος από ανάρτηση του Τραμπ κατά της Χίλαρι στο Twitter

ΗΠΑ: Σάλος από ανάρτηση του Τραμπ κατά της Χίλαρι στο Twitter

Καθώς πλησιάζουμε προς τη διεξαγωγή των δύο κεντρικών συνεδρίων για τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στον προεκλογικό αγώνα που διεξάγεται στις ΗΠΑ προδιαγράφουν για περαιτέρω πόλωση του πολιτικού κλίματος, αλλά και για κλιμάκωση των προσωπικών επιθέσεων.

Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, αποτελεί το κεντρικό πρόσωπο σε έρευνα που διεξάγεται αναφορικά με τη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της από ιδιωτικό διαμετακομιστή την περίοδο της θητείας της στο αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Η εκδήλωση της εμπιστοσύνης στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για το χειρισμό της υπόθεσης γίνεται μετά το θόρυβο που προκλήθηκε για τη συνάντηση που είχε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με την υπουργό Δικαιοσύνης, Λορέτα Λιντς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Λίντσεϊ Γκράχαμ και Τζον Μακέιν δήλωσαν σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS ότι θα σεβαστούν την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με το ενδεχόμενο άσκησης δίωξης ή μη κατά της Χίλαρι Κλίντον που θεωρείται ότι θα είναι η τελική υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η έρευνα των ομοσπονδιακών αρχών ασφαλείας επικεντρώνεται στη χρήση και διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων από την πρώην ΥΠΕΞ, αλλά και ενδεχόμενο νομικών παραβιάσεων ως συνέπεια λειτουργίας του ιδιωτικού διαμετακομιστή στην οικία της στη Νέα Υόρκη από το 2009 έως το 2013.

Πολιτικοί κύκλοι, αλλά και στρατηγιστές, εκτιμούν ότι το γεγονός της κλήσης που έγινε στην Κλίντον από το FBI σηματοδοτεί ότι η έρευνα πλησιάζει προς το τέλος της. Ωστόσο, το FBI δεν έδωσε καμία πληροφορία σχετικά για το καθεστώς της έρευνας ή τους πιθανούς στόχους της. Η Κλίντον έχει εδώ και καιρό δηλώσει ότι στόχος της έρευνας δεν είναι η ίδια.

Σε σχολιασμό της στο MSNBC το Σάββατο (02/07), η Χίλαρι Κλίντον τόνισε: «ήταν ευχάριστο που είχα την ευκαιρία να βοηθήσω το FBI, προκειμένου να ολοκληρώσει την έρευνά του».

Από την άλλη μεριά, ο μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνει ότι είναι «αδύνατο» για το FBI να μη συστήσει την απαγγελία κατηγοριών κατά της Κλίντον, ενώ κλιμακώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ τους, στον ορίζοντα διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Οι Δημοκρατικοί εκτιμούν ότι το ζήτημα που έχει προκύψει θ' αντιμετωπιστεί πριν από το τετραήμερο κεντρικό συνέδριο του κόμματος που αρχίζει στις 25 Ιουλίου, το οποίο αναμένεται ότι θα δώσει κι επίσημα στην Κλίντον το χρίσμα της προεδρικής υποψηφιότητάς της.

Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα πράξουν οι Δημοκρατικοί στην περίπτωση που ασκηθεί δίωξη κατά της Κλίντον ή εάν έχει καταστρωθεί ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχόμενου.

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο επικρίσεων βρέθηκε ο μεγιστάνας με την ανάρτηση ενός μηνύματος που έκανε στο Twitter χαρακτηρίζοντας τη Χίλαρι Κλίντον «διεφθαρμένη και πιο ανήθικη προεδρική υποψήφια όλων των εποχών». Η δημοσίευση του μηνύματος έγινε το πρωί του Σαββάτου (02/07), όταν η Κλίντον πήγε στα γραφεία του FBI.

Η εικόνα που επέλεξε ο Τραμπ προκειμένου να ενισχύσει το σχόλιο του παρουσιάζοντας ένα κόκκινο αστέρι του Δαυίδ πάνω σε ένα υπόβαθρο γεμάτο από νομίσματα των 100 δολαρίων, προκάλεσε συνειρμούς για τους κωδικούς και τα σήματα των ρατσιστικών κινημάτων.

Δύο ώρες αργότερα, ο Τραμπ ανήρτησε μια παρόμοια εικόνα, στην οποία το αστέρι του Δαυίδ είχε αντικατασταθεί από έναν κύκλο.

Είναι η πέμπτη φορά κατά την οποία ο λογαριασμός του Τραμπ στο Twitter φιλοξενεί ένα σύμβολο που ταυτοποιείται με το ρατσισμό, χωρίς να εξηγείται το γιατί, διερωτάται η εφημερίδα «The Washington Post»...

«Το αστέρι στο κολάζ κατά της Κλίντον δεν ήταν το Άστρο του Δαυίδ»

Λίγο αργότερα, ο υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε εναντίον των Μέσων Ενημέρωσης επειδή συνεχίζουν να αναπαράγουν την ανάρτηση με τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον, εκατοδόλαρα, ένα άστρο του Δαυίδ και τη λεζάντα «η πιο διεφθαρμένη υποψήφια που έχει υπάρξει ποτέ!».

Σε νέα ανάρτησή του ο Τραμπ ανέφερε πως το εξάκτινο αστέρι δεν παρέπεμπε στο άστρο του Δαυίδ, τονίζοντας πως το άστρο θα μπορούσε να παραπέμπει σε αστέρι σερίφη, που έχει το ίδιο σχήμα, εκτός από μικρότερους κύκλους στις άκρες των έξι ακτίνων, ή σε ένα «απλό αστέρι»!

«Τα ανέντιμα μέσα ενημέρωσης κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να περιγράψουν ένα αστέρι σε ένα tweet ως το άστρο του Δαυίδ παρά ένα αστέρι του σερίφη, ή ένα απλό αστέρι», επισήμανε στην νέα του ανάρτηση, δύο μέρες μετά τη δημοσίευση της εικόνας που προκάλεσε κατακραυγή και σύγχυση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Την Κυριακή το ειδησεογραφικό μέσο Mic News ανέφερε ότι η εικόνα είχε πρωτύτερα κοινοποιηθεί σε ένα φόρουμ σε μια νεοναζιστική ιστοσελίδα, ενώ το πρακτορείο ειδήσεων Reuters επιβεβαίωσε πως η εικόνα είχε αναρτηθεί αρχικά σε αυτή την ιστοσελίδα στις 22 Ιουνίου.

«Αυτές οι εικόνες αναρτώνται ξανά και ξανά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε πολλά φόρουμ ιστοσελίδων», δήλωσε ο Εντ Μπρουκόβερ, ένας ανώτερος σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, σημειώνοντας πως: «Δεν υπήρξε ποτέ καμία πρόθεση αντισημιτισμού».

Σχετικές ειδήσεις