ΚΟΣΜΟΣ

Ερευνάται το ενδεχόμενο διεθνών διασυνδέσεων του Μπράιβικ

Ερευνάται το ενδεχόμενο διεθνών διασυνδέσεων του Μπράιβικ
Ειδική μονάδα συνέστησε η νορβηγική αστυνομία για να ερευνήσει «ενδελεχώς» τη διπλή δολοφονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ...

Ειδική μονάδα συνέστησε η νορβηγική αστυνομία για να ερευνήσει «ενδελεχώς» τη διπλή δολοφονική επίθεση του Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στις 22 Ιουλίου, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

Μάλιστα η έρευνα ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και ένα χρόνο. Περίπου 100 αστυνομικοί θα ασχοληθούν με την υπόθεση, οι οποίοι έχουν χωριστεί σε 27 ομάδες και ερευνούν το υλικό από βίντεο, ενώ παίρνουν καταθέσεις και από αυτόπτες μάρτυρες.

Αντικείμενο έρευνας αποτελεί επίσης η πιθανότητα ο 32χρονος Νορβηγός ακροδεξιός να είχε διεθνείς διασυνδέσεις ή ακόμα και χρηματοδότηση, όπως ο ίδιος έχει υποστηρίξει.

Ο Νορβηγός εισαγγελέας Πάαλ-Φρέντρικ Χιορτ Κράμπι δήλωσε ότι σήμερα η αστυνομία άκουσε την εξιστόρηση των τραγικών γεγονότων από την πλευρά του Μπράιβικ.

Μετά τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων θα μπορέσει πλέον η αστυνομία να παρουσιάσει κάποια από τα ευρήματά της, προσέθεσε ο εισαγγελέας.

Τόνισε δε, ότι όλα όσα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο «δεν είναι σοβαρά στοιχεία» και ότι η αστυνομία θα πρέπει «να τραβήξει μια γραμμή».

Όσον αφορά το τηλεφώνημα του ίδιου του δράστη στην αστυνομία, που δημοσίευσε σήμερα η εφημερίδα VG, αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει, ενώ προσέθεσε ότι η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά το τηλέφωνο που χρησιμοποίησε ο Μπράιβικ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μπράιβικ φέρεται να είπε: «Μπράιβικ. Διοικητής. Μέλος του κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης κατά του εξισλαμισμού. Αποστολή εξετελέσθη. Θα παραδοθώ στη δύναμη Δέλτα».