ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Μαραθώνια συνάντηση Πούτιν και Κέρι για τον πόλεμο κατά του ISIS (Vid)

Ρωσία: Μαραθώνια συνάντηση Πούτιν και Κέρι για τον πόλεμο κατά του ISIS (Vid)

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι δήλωσε σε συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα ότι χωρίς «συγκεκριμένα, βραχυπρόθεσμα βήματα», οι διπλωματικές προσπάθειες για το τέλος του πολέμου στη Συρία δεν μπορούν να συνεχιστούν επ' άπειρον, δήλωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σε μια τρίωρη συνάντηση στη Μόσχα που ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες σήμερα (15/7), ο Κέρι και ο Πούτιν συζήτησαν την ανάγκη να αυξήσουν την πίεση σε μαχητές του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νόσρα, πρόσθεσε σε δελτίο τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τζον Κίρμπι.

Ο Κέρι έφτασε στη Μόσχα χθες με μια πρόταση για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Ρωσία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στη Συρία στον τομέα άμυνας και ανταλλαγής πληροφοριών, παρά τις αμφιβολίες που εκφράζονται από στελέχη της εθνικής άμυνας και των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με Αμερικανό ανώτατο αξιωματούχο πριν την έναρξη των συνομιλιών, οι προσδοκίες είναι «πολύ χαμηλές», αλλά «είτε θα βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε κάτι για (το θέμα της Συρίας), είτε όχι».

Αναφερόμενος στη Συρία, πρόσθεσε, «Εάν δεν κάνουμε κάτι, θα διαλυθούν όλα. Αυτό θα έφερνε το τέλος της κατάπαυσης των εχθροπραξιών, και δεν θα ωφελούσε τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τον κόσμο, ή, το πιό σημαντικό από όλα, το λαό της Συρίας».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα στην κατάπαυση των εχθροπραξιών είναι η αδυναμία της Συριακής κυβέρνησης να σεβαστεί μια συμφωνία κατάπαυσης πυρός και οι δραστηριότητες του Μετώπου Αλ Νόσρα.

Σχετικές ειδήσεις