ΟΗΕ: «Βαρύ πλήγμα» στη δημοκρατία οι εκκαθαρίσεις στα ΜΜΕ στην Τουρκία

Newsroom Newsroom

ΟΗΕ: «Βαρύ πλήγμα» στη δημοκρατία οι εκκαθαρίσεις στα ΜΜΕ στην Τουρκία

H κλιμάκωση των εκκαθαρίσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία συνιστά «βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου», επισήμαναν σήμερα (28/7) οι δύο εκπρόσωποι για την ελευθερία του Τύπου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη αντίστοιχα, που ζήτησαν επιπλέον από τις τουρκικές Αρχές να «επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις».

«Οι ταυτόχρονες συλλήψεις ανεξάρτητων δημοσιογράφων και το κλείσιμο οργανισμών, έντυπων και ραδιοτηλεοπτικών μέσων συνιστούν βαρύ πλήγμα σε βάρος του δημόσιου διαλόγου και στην αρχή της κυβερνητικής ευθύνης» προειδοποιούν οι δύο αξιωματούχοι σε μια κοινή ανακοίνωση.

Ο Ντέιβιντ Κέι, ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την ελευθερία της έκφρασης και η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αντιπρόσωπος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) αρμόδια για την ελευθερία του τύπου «ζητούν επειγόντως από τις τουρκικές Αρχές να επανεξετάσουν αυτές τις αποφάσεις και να επιβεβαιώσουν (ότι τηρούν) τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου».

Οι τουρκικές Αρχές διέταξαν χθες το βράδυ το κλείσιμο τριών ειδησεογραφικών πρακτορείων, 16 τηλεοπτικών σταθμών, 23 ραδιοφωνικών δικτύων, 45 εφημερίδων, 15 περιοδικών και 29 εκδοτικών οίκων, στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

«Ο γενικευμένος και σφοδρός χαρακτήρας αυτών των μέτρων, από τα οποία απουσιάζουν τα βασικά στοιχεία μιας ορθής διαδικασίας, είναι σοκαριστικός και πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία της Τουρκίας» κατήγγειλε ο Κέι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved