ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Ο Ρούτε θα διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές

Ολλανδία: Ο Ρούτε θα διεκδικήσει τρίτη συναπτή θητεία στις εκλογές

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος για τρίτη συναπτή θητεία στην ηγεσία της κυβέρνησης καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές του Μαρτίου του 2017.

«Θέλω να συνεχίσω. Έχω μια απίστευτη επιθυμία να συνεχίσω», είπε ο ολλανδός πρωθυπουργός σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ταμπλόιντ εφημερίδα De Telegraaf.

Μετά την γνωστοποίηση της πρόθεσής του στο Λαϊκό, Φιλελεύθερο και Δημοκρατικό Κόμμα (VVD), του οποίου ηγείται, ο Ρούτε θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του στις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Οι Φιλελεύθεροι του Ρούτε είναι το μείζον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Εργατικούς (PvdA).

Μαζί τα δύο κόμματα μετρούν 76 έδρες από τις 150 της κάτω Βουλής στην Ολλανδία.

Όμως η δημοτικότητα των κυβερνητικών κομμάτων βρίσκεται σε πτώση τα τελευταία χρόνια, αντιστρόφως ανάλογη με την άνοδο αυτής του ακροδεξιού κόμματος του βουλευτή Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος είναι διαβόητος για τις αντιισλαμικές και ευρωσκεπτικιστικές του θέσεις.

Εν μέσω της σοβαρότερης κρίσης προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σε μια χώρα που συχνά υπερηφανεύεται για την πολυπολιτισμικότητα και την ανοχή της, το κόμμα της ολλανδικής άκρας δεξιάς, το οποίο υπόσχεται «να κλείσει όλα τα τζαμιά» και να «απαγορεύσει το Κοράνι» στο προεκλογικό του πρόγραμμα, προηγείται στις δημοσκοπήσεις τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos σε δείγμα 1.093 ολλανδών ψηφοφόρων, οι Φιλελεύθεροι δεν θα συγκέντρωναν παρά 25 έδρες - από τις 40 που καταλαμβάνουν σήμερα - εάν οι εκλογές γίνονταν σήμερα, ενώ οι Εργατικοί θα συγκέντρωναν 13 ή ακόμη λιγότερες, από τις 36 που διατηρούν σήμερα στην κάτω Βουλή.

Το Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) θα συγκέντρωνε, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, 27 έδρες, δεκαπέντε περισσότερες από τις 12 που έχει σήμερα.

Πάντως, όπως αναφέρει το αθηναϊκό πρακτορείο, το πιο πιθανό σενάριο μοιάζει να είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης ευρείας συμμαχίας ανάμεσα στους Φιλελεύθερους του Ρούτε, τους Εργατικούς, το κόμμα D66, τους κεντρώους χριστιανοδημοκράτες (CDA) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP), που με βάση τη δημοσκόπηση θα ελέγχει συνολικά 77 έδρες.

Ο Βίλντερς ήταν κοινοβουλευτικός σύμμαχος του Ρούτε κατά την πρώτη του θητεία στον θώκο του πρωθυπουργού.

Η συμμαχία εκείνη, που διήρκεσε δύο χρόνια, κατέρρευσε τον Απρίλιο του 2012 έπειτα από μια διαφωνία για τα μέτρα λιτότητας, οδηγώντας την Ολλανδία σε νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2012.

Σχετικές ειδήσεις