ΚΟΣΜΟΣ

Μεταναστευτικό κύμα και προς την Ισπανία καταγράφεται τις τελευταίες μέρες

Μεταναστευτικό κύμα και προς την Ισπανία καταγράφεται τις τελευταίες μέρες

Οι επιβαίνοντες σε δύο πλεούμενα, τα οποία μετέφεραν αντίστοιχα 15 ανήλικους Αλγερινούς και 29 μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, διασώθηκαν χθες (4/9) στα ανοικτά της Ισπανίας, γνωστοποίησε το ισπανικό Λιμενικό Σώμα.

Το πλεούμενο το οποίο μετέφερε τους ανήλικους Αλγερινούς εντοπίστηκε το μεσημέρι από ένα αεροσκάφος του FRONTEX, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι ανήλικοι διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Αλμερίας, όπου εξετάστηκαν από τον Ερυθρό Σταυρό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ισπανικού Λιμενικού Σώματος.

Ένα δεύτερο σκάφος, το οποίο απέπλευσε από το Μαρόκο χθες τα ξημερώματα και μετέφερε 29 άνδρες από την υποσαχάρια Αφρική, προσεγγίστηκε και οι επιβαίνοντες σε αυτό διασώθηκαν στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

Εξάλλου πάνω από εκατό μετανάστες, οι εθνικότητες των οποίων δεν διευκρινίστηκαν, πέρασαν τα χερσαία σύνορα του Μαρόκου με τον ισπανικό θύλακα Μελίγια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Αυτή η «μαζική και συντονισμένη» διέλευση έγινε «σε τέσσερα διαφορετικά σημεία του φράκτη» χθες το απόγευμα, κατά τις ισπανικές αρχές.

Ένας τριπλός φράκτης, ύψους έξι και πλέον μέτρων, περιβάλλει αυτή την αυτόνομη ισπανική πόλη, η οποία μαζί με άλλον έναν ισπανικό θύλακα, τη Θέουτα, αποτελούν τα μοναδικά σημεία όπου υπάρχουν χερσαία σύνορα μιας χώρας-μέλους της ΕΕ με την Αφρική.

Τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους 4.606 μετανάστες από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή έφθασαν στην επικράτεια της Ισπανίας από χερσαίες ή θαλάσσιες οδούς, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Σχετικές ειδήσεις