ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστικό βίντεο: Κοριτσάκι ανασύρεται ζωντανό από ερείπια – Εκατόμβη νεκρών το Χαλέπι

Συγκλονιστικό βίντεο: Κοριτσάκι ανασύρεται ζωντανό από ερείπια – Εκατόμβη νεκρών το Χαλέπι

Βίντεο με δραματικές σκηνές από την αγωνιώδη προσπάθεια διασωστών να απεγκλωβίσουν ένα κοριτσάκι μόλις πέντε ετών από τα ερείπια ενός κτηρίου στο Χαλέπι της Συρίας, που έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς, δημοσιοποιήθηκε σήμερα 23 Σεπτεμβρίου.

Όπως έγινε γνωστό, οι γονείς του κοριτσιού σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς, ενώ το κοριτσάκι μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκεται.

Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και τουλάχιστον 40 κτήρια καταστράφηκαν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της πόλης, ο Άμαρ αλ Σέλμο, μαχητικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Χαλέπι μετά την ανακοίνωση του συριακού στρατού ότι ξεκινά μια επιχείρηση για την ανακατάληψη της πόλης.

Στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες, εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 250.000 άμαχοι.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για 30 αμάχους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

Οι τραυματίες ανέρχονται σε «δεκάδες».

Σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια.

Αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν πρώτα πάνω από την πόλη και ακολουθούν τα βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν πυραύλους.

Δύο κέντρα των «Λευκών Κρανών», της υπηρεσίας διάσωσης που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση, έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα.

Στο χωριό Μπεχτατίν, στο δυτικό Χαλέπι, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους στο Αλ Μπαμπ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους.

Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν.

Υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή είπε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι «μπορεί να κρατήσουν ώρες ή και μέρες» και ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. Άλλη στρατιωτική πηγή είπε ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα γιατί έχουν φτάσει στο Χαλέπι σημαντικές ενισχύσεις.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Χαλέπι δέχεται επίθεση και ότι όλοι έχουν πάρει τα όπλα», σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα.

Στο διπλωματικό πεδίο, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη δεν έλαβε καμία απόφαση για την αποκατάσταση της εκεχειρίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά ε τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για την πιθανότητα αποκατάστασης της εκεχειρίας, απάντησε στους δημοσιογράφους: «Ρωτήστε τους Αμερικάνους».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε σε συλλογικές προσπάθειες για να αποτραπεί η καταστροφή στην Συρία. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε, κατά την ομιλία του σήμερα στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, να μην εκτροχιαστεί η συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία, αλλά και να διερευνηθούν διεξοδικά οι πρόσφατες επιθέσεις στο Χαλέπι και στην Ντέιρ Εζόρ.

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας δήλωσε πως θα ήταν επικίνδυνο να επαναληφθούν παλιότερα λάθη, ενώ κάλεσε σε συλλογικές προσπάθειες για να αποτραπεί η καταστροφή στην Συρία.

«Είναι επείγουσα ανάγκη τώρα να αποφύγουμε την κατάρρευση αυτής της συμφωνίας, να ερευνήσουμε αμερόληπτα και διεξοδικά τα περιστατικά στο Χαλέπι και στην Ντέιρ Εζόρ που την εκτροχιάζουν, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε ότι πολλοί θα ήθελαν να σαμποτάρουν την κοινή προσέγγιση στην επίλυση της συριακής σύγκρουσης», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, τόνισε πως ο διαχωρισμός των τρομοκρατών από την αποκαλούμενη μετριοπαθή αντιπολίτευση παραμένει η ύψιστη προτεραιότητα και η επίλυση της κρίσης στην Συρία θα είναι αδύνατη χωρίς την συντριβή του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα και άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων.

Επισήμανε, δε, πως η απροθυμία του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων (υπό την ηγεσία των ΗΠΑ) να προβούν σε αυτόν τον διαχωρισμό φαίνεται να υποδηλώνει ότι εξακολουθούν να επιθυμούν την αποκαθήλωση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, μια οχηματοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια επλήγη από επίθεση κοντά στο Χαλέπι, με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 21 ανθρώπων, σύμφωνα με την Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.

Δύο μέρες νωρίτερα, αεροσκάφη του δυτικού συνασπισμού δυνάμεων εξαπέλυσαν τέσσερις επιδρομές εναντίον θέσεων του συριακού στρατού κοντά στην Ντέιρ Εζόρ, με αποτέλεσμα 62 νεκρούς και 100 τραυματίες.

Η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση, αρμόδια για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM), ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού βομβάρδισαν σημεία που θεωρούσαν ότι αποτελούν θέσεις μάχης των τζιχαντιστών, αλλά ανακάλεσε αμέσως την επιχείρησή της όταν η Μόσχα την προειδοποίησε πως ενδεχομένως οι στόχοι της να είναι κυβερνητικές δυνάμεις.

Σχετικές ειδήσεις