ΚΟΣΜΟΣ

Αρνούνται να συλλάβουν πρώην αρχηγό της ΕΤΑ

Αρνούνται να συλλάβουν πρώην αρχηγό της ΕΤΑ
Το εφετείο της Αγκέν στη νοτιοδυτική Γαλλία αρνήθηκε σήμερα την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Ισπανία σε βάρος του Γάλλου...

Το εφετείο της Αγκέν στη νοτιοδυτική Γαλλία αρνήθηκε σήμερα την εκτέλεση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από την Ισπανία σε βάρος του Γάλλου Βάσκου Ντανιέλ Ντεργκί, ο οποίος θεωρείται πρώην αρχηγός της ΕΤΑ στη Γαλλία και τον ζητάει η ισπανική δικαιοσύνη.

Το εφετείο "αρνείται την έκδοση του Ντανιέλ Ντεργκί επειδή τα γεγονότα για τα οποία κατηγορείται διαπράχθηκαν εν μέρει στο γαλλικό έδαφος", αναφέρει ο πρόεδρος του τμήματος του εφετείου που εξέτασε το ένταλμα σύλληψης.


Ο 51χρονος Ντεργκί είχε συλληφθεί στις 6 Ιουλίου στην Καόρ βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσαν οι ισπανικές αρχές, οι οποίες τον υποπτεύονται για "αδικήματα τρομοκρατίας" σε σχέση με την ΕΤΑ που χρονολογούνται πριν από 17 χρόνια.

"Αισθάνομαι ανακουφισμένος, ικανοποιημένος για την οικογένειά μου και για τους δικούς μου. Ήταν μια σκληρή δοκιμασία", δήλωσε ο Ντεργκί, φανερά συγκινημένος, στο τέλος της ακροαματικής συνεδρίασης.


Ο Ντανιέλ Ντεργκί θεωρούνταν ένας από τους αρχηγούς της ΕΤΑ στη Γαλλία. Συνελήφθη το 1996, μετά φυλακίσθηκε έπειτα από τρεις καταδίκες του από τη γαλλική δικαιοσύνη σε κάθειρξη δέκα ετών για τις δραστηριότητές του στους κόλπους της ΕΤΑ. Το 2008 αποφυλακίσθηκε υπό όρους και ζούσε στην Καόρ.